Каракачаните празнуваха на Манастирска поляна

Традиционно всяка година на 21 май-Денят на Свети Свети Константин и Елена, на Манастирска поляна над Сопот, каракачанският етнос прави курбан за здраве и благоденствие.

Предвид пандемията струпването на хора не бе позволено и затова тазгодишният празник включваше само освещаването на храната, донесена от хората и на иконата на светците Константин и Елена. По традиция след освещаването танцовият състав към Културно просветно дружество на каракачаните изпълнява характерните за етноса ритуали и танци. Заради пандемията обаче вчера празникът премина без фолклорни изпълнения.

Тази година беше даден курбан от обредни животни на манастира за здраве и благоденствие. Отец Марко освети курбана, а прочувствено слово за покровителите на каракачаните Свети Константин и Елена произнесе председателят на дружеството Анастасия Чолакова.

Поздравления и пожелание за здраве, разбирателство и да не ги сполетяват бедствия и премеждия поднесоха заместник-кметът на Карлово Антон Минев и кметът на Сопот Деян Дойнов.

Текст: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии