Ето как ще празнуват Трифон Зарезан в Баня

Кметство гр.Баня

Ви кани

на 14 февруари 2020 година /Петък /

на Традиционния празник „Трифон Зарезан“

Начало 12.00 часа на площада пред читалището

Ритуал „Зарязване“ с отец Николай, Група за изворен фолклор и Детско -юношеска кукерска група при НЧ „Св.Св. Кирил и Методий -1914г. “ гр.Баня.

Заповядайте!

Празникът е наречен от народа „Трифон Зарезан“, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите и винарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб.

Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел.

Свързани статии