Ексклузивно в ПБ Новинар: Десетки от карловската бригада в отпуск и затворени у дома си заради безотговорни военни от Сушица

Десетки военнослужещи са изпратени вчера в отпуск от бригаден генерал Деян Дешков, шеф на 61 Стрямска бригада Карлово. Принудителната почивка е съпроводена със забрана да напускат домовете си заради безотговорно поведение на мъж и жена, които са семейство и са родители на 20-годишното момче, което вчера бе настанено в Инфекциозно отделение на карловската болница със съмнения за коронавирус.

Пробите му обаче не са излезли все още. Според директора на здравното заведение д-р Христо Пелев младият мъж, който се върна от Англия, няма никакви симптоми, а има новооткрит висок диабет. В този случай обаче, дори да не е болен от коронавирус, той няма как да напусне инфекциозно отделение, за да бъде настанен за лечение на диабета в пловдивлска болница. Родителите на младежа, които са от квартал Сушица, са и двамата военнослужещи.

Те са излезли в отпуск на 18 март, но синът им се е върнал от чужбина дни по-рано. Не са уведомили ръководители те си за случая. Това означава, че семейството е контуктувало по време на работа с дота колеги, за това и генерал Дешков е изпратил много хора в отпуск с препоръка докато не излязат пробите, да не напускат от домовете си.

Пред ПБ Новинар генералът обясни, че още от началото на пандемията в бригадата, която е най-елитното поделение и най-многобройното на Сухопътни войски, са взети всички превантивни мерки. Военнослужещите са разделени на малки групи, с цел ако има заразен, малко хора да са бли контактни с него, а останалата част на бригадата да бъде използвана при необходиомст.

Д- Христо Пелев каза пред ПБ Новинар, че жената, приета с коронавирус в болницата в Карлово, има температура, но не е развила утежняващо състояние. Критичните дни обаче предстоят. Няма новопостъпил пациент в ифекциозното в подалканския град.

На пресконферения в Пловдив шефът на РЗИ каза, че с двамата военнослужещи, които са с настинка и са част от плевенския контингент, се занимава Военна болница. Сред този контингент има двама офицери от карловската бригада, но не те са настиналите, научи ПБ Новинар от свои източници. Припомняме, че контингентът от известно време е изолиран в база на армията в Рибарица с цел да няма заразени и до дни ще замине на мисия.

Свързани статии