Една година затвор за шофьора от Калояново, който прегази жена на заден ход

Окръжен съд – Пловдив в процедура, протекла по реда на съкратеното съдебно следствие, определи на подсъдимия А.С. наказание в размер на 1 година лишаване от свобода при първоначален общ режим.

С. Д. призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и изрази съжаление за случилото се. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия наказание е определен след редуцирането с една трета.

Със същата присъда подсъдимият А. С. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Пловдивският окръжен съд призна подсъдимия А. С. за виновен в това, че на 25 август 2019 г. в с. Калояново, при управление на товарен автомобил „Рено Мастер“, е нарушил правилата за движение, а именно чл. 40 ал.2 от Закона за движение по пътищата: „По време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности“, и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката А. Я.,на 71 г., като деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалата.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Свързани статии