Документален филм за прочутите кукери на Климент ни връща повече от век назад в историята

Нов проект спечели Климент.Със заснемането на документалният филм „През маската на кукера“ се цели да се върнем над 100 г. назад във времето и да проследим живата връзка на старите кукери с техните последователи, съобщава кметът на Климент Мано Манов. Културната лента на едно столетие визуално ще материализира разказите на хората зад кукерските маски и ще покаже типичните климентски ритуали в седмицата от Месни до Сирни Заговезни. Главни герои във филма ще бъдат „старци“ от различни възрасти – от най-малките 3-5г. до най-възрастните 92 – годишни кукери, доайени и всички самодейни колективи.

С този филм ще разкажем и покажем на хората събирателния образ на една жива общностна традиция. Идеята е в рамките на 30-минутна документална лента да се извърви пътя на Кукера като проследим следите, които е оставил в живота и паметта на общността.

Традиция, която вдъхновява. Магия, която се превръща в муза. Това е кукерството. Кукерските традиции в село Климент се тачат от незапомнени времена. Проектът ще разкаже за този древен и разнолик обичай, повтарящ се вече хилядолетия на водораздела между зимата и пролетта, в документалния филм „През маската на кукера“.
Всяка година по време на кукерските празници в карловското с.Климент „старците“ заиграват тежкия си танц – земята тръпне от кукерско хоро, преливат се звуци и цветове, гонят се нежен звън и тежък грохот, но всичко се събира в едно – благоденствие.

Филмът със субтитри на английски език ще показва на широкия свят стародавния климентски ритуал, проследен до 110 г. назад във времето.

Свързани статии