Чуден празник на лавандулата в Карлово обра овациите на местни и туристи/ВИДЕО/

С ритуала „Жънене на лавандула“ край Карлово днес започна вторият ден от Шестия фестивал на етерично-маслените култури. Звън на кукерски чанове огласи лавандуловото поле, в което се събраха десетки български и чуждестранни туристи.

Магията на билките и етерично-маслените култури се пренесе в комплекс „Старинно Карлово“. Пред Бухаловия хан гостите от България, Германия и Русия бяха посрещнати с хляб и сол – по стар български обичай, и с венец, изплетен от лавандула, през който минаваха за здраве.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, Феята на лавандулата Цвета Шаламанова и Царицата на розата Яна Цветкова приветстваха дошлите на празника.

Всички дълго аплодираха изпълненията на народната певица Владислава Христозова и обредните танци на женски фолклорни формации „Тракийка“ от град Баня и „Старопланинска китка“ от квартал Сушица.

Направена бе демонстрация на лавандуловарене, сръчни домакини показаха своите обредни хлябове, а деца от общината се включиха в инициативата „Месим, за да се смесим“ на сдружение „Млади, активни, креативни“ от карловското село Куртово.

 

 

Свързани статии