Баня чества двоен празник онлайн

Град Баня чества своя празник – 24 май, 106 години НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ гр.Баня, онлайн, съобщават от местното читалище.
Сто и шест години през които читалището се превърна в най-добрия учебник на житейското битие на града ни.
Самодейците, преминали през него, оставиха незаличими, светли дири в съзнанието ни. Достойно за почит и уважение е безкористното дело на всички, които и сега отделят от времето си, за да участват в благородното дело на читалището . Всички ние имаме задължения към този храм на българщината, който има история, която трябва да продължим и бъдеще, което трябва да осигурим!

Неразделна част от работата на читалището е и библиотеката към читалището, която привлича все нови и нови читатели с новонабавената литература. Макар и в изолация, библиотакета при читалището не престана да работи: – През периода и сега продължава прекласиране на библиотечния фонд; – Библиотеката се снабди с 50 нови заглавия; – Доставка на книги по домовете на трудно подвижни и други редовни читатели на библиотеката, от библиотекарката Таня Христова;
Работата на читалището също беше ползотворна с участието си в онлайн конкурси и фестивали:

– Конкурс Агора 2020 – Грамота „Наследство БГ” , която ще бъда връчена на 24 май в двора на СУ „Климент Охридски” –гр.София. Конкурсът се организира от Плотформа Агора в партньорство със СУ „Климент Охридски” –„Наследство БГ”, Сдружение „Фолклорен извор”, НЧ „Обединение1913”, гр.Кърджали и др. ;
– Участие и отлично представяне на ГИФ при читалището в VII Национален фолклорен фестивал „ЛАЗАРИЦА” –ШОПСКИ УЕП ФЕСТ – Втора награда в раздела „Обредни хора” – гр. Елин Пелин;

– Участие и отлично представяне в онлайн видео конкурс „Дръж се интернетке, шоп те гази!” –III Национален фолклорен фестивал „На хоро при шопите” –гр. Елин Пелин;
– Частичен ремонт на покрива и водопровода на читалището.

Българските народни танци са живата народна памет, която е запазила и съхранила в себе си – историята, културата и бита на българина. Българските народни танци са изключително красиво изкуство. Българските народни танци са вълнуващо изживяване както за тези, които ги играят, така и за тези, които наблюдават. Българските народни танци грабват въображението и завладяват чувствата. С благодарност към всички участници в групите за ЛХТ при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ -гр.Баня!
Величието и светостта на читалището се състои в това, че даде на всички нас, онова, което през годините не разединява, а обединява.

Благодарности към Кмета на гр.Баня – Стамен Гешев, който е винаги до нас, на Председателя – Мария Митковска -всеотдайна и разбираща, на членовете на Читалищното настоятелство, на семейство Станимира Кодинова и Христо Найденов и не на последно място на художествените ръководители: Иванка Близнакова, Минко Чакръков и Соня Траянова!

Честит празник на всички бивши и настоящи учители – просветители и дейци на културата!! Носете винаги светлината на този празник в душите си!
Никоя професия не изисква толкова себеотдаване, да учиш другите и сам да се учиш.

Дълбок поклон пред делото на светите братя Кирил и Методий . Дълбок поклон пред всички Вас –творци на българската писменост и култура.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Свързани статии