2 603 са под карантина в областта

В област Пловдив общите положителни проби на заразени с коронавирус към момента са 26, от които хоспитализирани 18 и 8 са на домашно лечение. Това съобщи на пресконференция областният управител Дани Каназирева.

Към настоящия момент болният медицински персонал е общо 9 души, като лекарите от тях са само двама, останалите са 5 човека специалисти по здравни грижи и двама санитари.

По данни на РЗИ към 13 ч. днес поставените под карантина в областта са 2603, като изтеклата карантина е за 1800 души.
Проверени са 107 търговци, 41 с обществено предназначения и 33 автобуса от градския транспорт.

Днес щаба взе няколко решения за подготовката на болниците, включително и готовността на Лабораторията за КОВИД 19 ще струва 307 хил. лева. Благодаря на дарителя Георги Герго, който направи дарението и тя ще е изрично само за пациенти с ковид инфекция – една част от тези средства отива за апаратурата, която се закупува по препоръки за около 170 хиляди лева. Около 70 хил. лв. апаратите за самата диагностика – роботизирана система. Съобразяваме се със сроковете за доставка – най-краткият срок е 6 април, каза още Каназирева.

Ако кажем, че облеклата, които са осигурени са достатъчно, няма да бъде редно. Към настоящия момент и след даренията, които получихме, на първа линия са подсигурени. Те са осигурени за ден-два-три,пет, една седмица. Една част от облеклата са за еднократна употреба, другите имат своя живот на ползване. Продължаваме да получаваме дарения на екипи. Имаме нужда от още много маски, костюми, дезинфектанти, каза губернаторът.

Свързани статии