1867 са под карантина в областта!

60 души-медицински персонал и пациенти, които работят и лежат в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, ще бъдат изследвани за коронавирус. Това каза на пресконференция на Медицинския щаб към областна управа директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазки. Както ПБ Новинар съобщи, единият от двамата новооткрити случаи на зараза с коронавирус е на 59-годишна медицинска сестра, която е била в контакт с колеги и паиенти от клиниката.

В момента, който се е почувствала не добре, тя се е самоизолирала. Днес РЗИ е дало предписания на клиниката за карантиниране и дезинфекция, каза още проф. Джамбазов.
Той обясни, че ако има пациенти за отделението по неврохирургия, ще бъдат насочвани към други болници в града.

1867 души в Пловдив и областта са под карантина, каза областният управител Дани Каназирева. Това са данни от сутринта. До момента 16 болници са депозирали искане за преструктуриране в РЗИ в предвид ситуацията и приема на болни от коронавирус. В УМБАЛ „Свети Георги“ в интензивното отделение има 65 легла за такива болни, те могат да станат 75, чака се закупуването на респираторна апаратура.

Иначе в града и областта интензивните легла, предвидени за заразени с коронавирус са 243, поясни Каназирева. Тя съобщи още, че в Столипиново ще бъдат открити два денонощни кабинета-педиатричен и терапевтичен. Това се прави с цел да не ходят ромите в спешно отделение в УМБАЛ „Свети Георги“, а да останат в квартала. Денонощни кабинети отварят врати и в още няколко болници в Пловдив.

Свързани статии