Вижте драматичната история на бунтовна Стрелча по време на Априлското въстание/ВИДЕО/

Стрелча е едно от първите селища, в които предсрочно избухва Априлското въстание. Определената за бунта дата не е дочакана заради предателството на един от делегатите на Оборище. Стрелча, тогава село, е била пълна с живот. Когато турците се заселват по тамошните земи, е имало 7 църкви. Една от тях по заповед на султана те превръщат в джамия.

На 20 април преди 143 години избухва въстанието. Българите обсаждат турската махала, чуждоземците се укриват в джамията. Именно там се водят битките. По-късно 10 хилядна армия, ситуирана в съседното село Кръстевич, превзема Стрелча, опожарява къщите, а местните се евакуират към Копривщица.

Местната история е написана от историографът на града Мильо Балтов, който доживява Освобождението. В интервю за ПБ Новинар я преразказа временно изпълняващият длъжността директор на музея Надя Романкова. С нея говорихме още за гордостта да си стрелчанец, за четирикратно увеличения ръст на посетители в музея, за любопитството и интереса на малките деца към историята на родния им град, за археологическите и историческите дадености на курорта. Вижте…

Свързани статии