Веселин Личев: Сопот е имал и отново ще има перспектива

Г-н Личев, доста нападки и обвинения се чуха през последните години относно финансовото състояние на община Сопот по време на вашия последен мандат. Как мислите, спука ли се този предизборен балон и твърденията, че едва ли не общината била фалирала?

В края на 2015 г. беше прекъснато развитието на Община Сопот. С вълна от популизъм, наивност, некомпетентност и разлика от 102 гласа беше премахнат един добре работещ екип. Всички отстранени бяха преминали безценни обучения от 2003 г. за работа с евросредства по изискванията на предприсъединителните програми, ФАР, САПАРД, СИФ, различните фондове и новите Оперативни Програми. Община Сопот работеше успешно с всички и променяше града методично с безвъзмездните евросредства.

ЕТО ИСТИНАТА, КОЯТО ПРЕМЪЛЧАВАМЕ ДО СЕГА:

 1. Никога община Сопот не е била зле финансово до 2017 г. /видно и от финансовите отчети/
 2. По един от 32-та европроекта МОСВ задържа 4,5 млн. лв. Акта за административно нарушение на АДФИ  отпадна, нередностите бяха свалени от МОСВ и сумата трябваше да бъде разплатена в края на 2015 г. /края на програмния период/, заедно със задържаните суми на всички общини. Тези средства никога не са стояли за разплащане от гражданите на общината. Гарант на евросредствата е държавата. Още повече, че правителството разработи механизъм за опрощение с чл. 84 от ЗДБРБ.
 3. Това е причината да няма никакви продажби с изключение на един стар бракуван стол. Задавате ли си въпроса, защо ЧСИ-то, което има неограничена власт от 2013 г. да продава апетитните имоти, имущество и търговски помещения по центъра на Сопот, в 2015 г. извършва само една „ефектна“ продажба на старите мебели за близо 300 лв. ТОВА ГОВОРИ МНОГО И ОБЯСНЯВА ВСИЧКО.
 4. Оставихме 1,5 млн. лв. излишък, който беше надвнесен и ЧСИ преведе обратно на общината. Факт.

Новите управляващи заявиха, че те били подобрили финансите на общината. Доколко е вярно това твърдение?

 Ето как се включиха „новите лица“ – управляващи и администрация с пълната си некомпетентност:

 1. Сумата оставена от нас 1,5 млн. лв. им дойде като манна небесна. Помните как се хвалеха, че заслугата е тяхна. Нищо подобно. Те нямат абсолютно никакъв принос за доброто финансово състояние на общината. Просто харчеха оставените от нас целеви средства безразборно и караха на автопилот. Една не малка част се усвояваха неправомерно за безмислени дела с холивудски адвокатски хонорари. Съдеха всичко и всички. Защо ли?
 2. През 2017 г. дойде първата им санкция от МОСВ за 3,6 млн. лв., защото министерството откри пропуски и злоупотреби при приключване на европроектите. Оказа се, че новите управници са забравили да занесат документите и са пропуснали всички срокове. Умишлено или поради некомпетентност?
 3. Господата Дойнов и Новаков бяха неприятно изненадани, че работата с публични средства не е като да продаваш банички от частната си фурна. Изпаднаха в паника и се опитват да обвинят Министерствата, ЧСИ, Предишното ръководство. Не стана.
 4. Министерствата започнаха да удържат парите си. Стана страшно и учителите дори останаха временно без заплати. Помните това нали?
 5. Тогава, за да прикрият злоупотребите си, започнаха да теглят кредити с помощта на Общинския съвет. Вкараха общината в кредитна спирала. Защото приключи финансовия ресурс, оставен от нас. Питаме – Защо от 3 години няма нито едно питане от Общинския съвет, касаещо финансовото състояние на Общината. Знаят ли и съгласни ли нашите съграждани  с този финансов колапс, който сътвориха заедно?

Ето защо вдигнаха данъците със 100%.

 1. Не се печелят нови европроекти, поради липса на способности, знания и капацитет.  Затова, вместо това, се хвърля прах в очите на хората с дребни беседки /на парче/ и кичозни, но скъпи фонтанчета, много скъпи и фиктивни ремонти, тоалетна-контейнер тип „бежански лагер“ за 42 000 лв. в центъра на града, прескъпи празници и банкети, големи заплати и хонорари на купени гости. А детските площадки се правят само за една възрастова група. Все едно други деца не съществуват. Така при ползване, малките си пукат главите, а големите чупят съоръженията.
 2. И всичко това се финансира от ЗАЕМИ, които ще връщат идващите след тях и гражданите на Сопот и Анево.

Притеснително е нали?

 1. От две години започна продажба на общински имоти. Сопот се продава на тезгяха. Не от ЧСИ, а от тях „новите лица“.
 2. Още по-притеснително е, че ако похарчат отново сумите по държавно делегираните дейности и заплатите на учителите, за да покажат предизборно някакви ремонти, тогава последното тримесечие ще се наложи тегленето на поредния нов кредит. И вече е възможно да няма да има банка, която да го отпусне.

 

В момента Сопот дължи над 2 млн. лв. задължения към частни банки и частни фирми и се задават още 2 млн. лв. към МОСВ, като всичко това е на гърба на сопотненци и аневци.

ТОВА Е РЕАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЩИНА СОПОТ.

ЛЕСНО Е ДА ОСТАВИМ НЯКОЙ ОТ МНОГОТО КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ ДА ПОТЪНЕ СЛЕД ТАКИВА ЛИКВИДАТОРИ.

НЕ САМО ЩЕ ПОТЪНЕ, НО И ЩЕ СЕ УДАВИ.

ТОВА Е 100% СИГУРНО.

МОЖЕ БИ ТРЯБВА НЯКОИ ОТ „НОВИТЕ ЧИСТИ ЛИЦА“ ДА ВЛЕЗНЕ В ЗАТВОРА, ЧАК ТОГАВА СОПОТНЕНЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВЯТ ЕКСПЕРИМЕНТИ СЪС СЕРИОЗНИ И  ОТГОВОРНИ НЕЩА.

А от какво според Вас има нужда Сопот, как би трябвало да се развива?

Сопот има нужда от дълбоки глътки чист, оздравителен въздух, а общинския съвет от прочистване и проветряване на корупционни модели.

Моята мотивация за борбата, която повеждам, е КАУЗАТА ОБЩИНА СОПОТ и добруването на хората. По улиците да вървят отново спокойни, щастливи весели и уверени хора – без страх. Само това е смисъла на Кмет, Екип, Администрация и Общински Съвет.

Доказано е, че можем. Доказателствата са навсякъде. Променихме целия град – ул. осветление, стълбове, подземна инфраструктура, водопровод и канализация за Анево и за Сопот, кръстовища, улици, пътища, площад „Иван Вазов“, площад „ Възраждане“, музей, Радино училище, църква, детски градини, училища, дом на инвалида, ремонт и парно в дома на пенсионера, сметосъбиращи коли и съдове, църквата в Анево, центъра на Анево, спирки, Комплекс за Социални Услуги за 40 деца с увреждане,  Центъра за работа с деца, саниране на жилищни блокове и още много други.

И ВСИЧКО ТОВА С ПРИВЛЕЧЕНИ И ЕВРОПЕЙСКИ БЕЗВЪЗМЕЗДНИ СРЕДСТВА по 32 евро проекта. Най – важното е, че изброените по  горе дейности не доведоха до заеми или други тежести за разплащане от нашите съграждани.

Всички ние сме готови да поемем отново отговорността за Сопот. Ясно осъзнато, правим следващите крачки, за да може  Сопот с бързи темпове да продължи напред.

КАКВО ПРЕДСТОИ:

Довършваме Трети етап от водния цикъл – за трайно и окончателно решаване на проблема с питейната вода.

Довършваме надземната градска инфраструктура – всички паркове,  междублокови пространства, всички детски площадки с много съоръжения за всички възрастови групи, спортни площадки със зрителски  места, Аневско кале и училището в Анево, „Сарая“, центъра, закрития пазар, откритата сцена, историческа алея със зони, ландшафтен проект за ново и красиво озеленяване в целия град, паркинги, градинки с пейки, нова съобразена с почвата зеленина с автоматично поливане, големи затворени и напълно обзаведени и оборудвани беседки тип барбекюта  за 40 човека, ниско и високо градинско осветление, възстановяване на реда и чистотата на гробищния парк по европейски  стандарт, изчистване на нерегламентираните сметища, оставени в наследство  и още много други, които ще видите с подробности в програмата за управление.

Явно в Сопот предстои тежка битка, ясни са основните кандидати. Вие какво бихте призовали Вашите съграждани?

Сопот отново е на път да се провали заради криво разбрана партийна дисциплина. Заради експерименти с нови и неподготвени лица. Нека гласуваме мажоритарно, за личности,стойностни и изпълними програми, екипи, платформи, за да не повтаряме грешките си.

ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, че евросредствата отиват не при партийни кандидатури, а при подготвени, знаещи и можещи екипи. Факт неоспорим. Затова повечето кметове, искат, но не могат да работят с евросредства. Има стотици примери.  Затова уважаеми съграждани. Мислете. Моментът не търпи злощастни експерименти. Сопот и Анево зависят от Вашето трезвомислие и правилна оценка.

Продължаваме да смятаме, че в местните избори трябва да доминират знаещи и можещи професионалисти във всички обществени сфери /безценно богатство за една община/.

 

НО С ЕДНО СМЕ СЪГЛАСНИ, НИКОЙ ОТ СЕГАШНИЯ  ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ В НОВИТЕ ЧИСТИ УСЛОВИЯ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДВАМА ЧОВЕКА, ДОКАЗНИ ПРЕД СОПОТ В ЛЮТИ БИТКИ СЪС ЗЛОЩАСТИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА ОБЩИНАТА. ЗНАЕТЕ КОИ СА ТЕ. ТЕЗИ ДВЕ ЛИЧНОСТИ ЩЕ  ВИДИТЕ В НАШИТЕ ЛИСТИ ЗА СЪВЕТНИЦИ.

НО ВСЕ ПАК ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ.

Разумът и мъдростта трябва да надделеят.

ЗА ГРАДА НИ ЩЕ Е ДОБРЕ ХОРАТА ДА ПРЕДПОЧЕТАТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ПРЕД ЗЛОЩАСТНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Трябва ли да чакаме ние, сопотненци и аневци  да разберем, че  ни е нужно бързо развитие на града без заеми, тормоз, страх, пошлост, кич, задкулисни договорки и неизпълними обещания. Че на гордия ни град не му трябват задушаващи лъжи и фалшиви внушения, а спокойствие, сигурност, развитие на всички обществени сфери, денонощна работа.

Защото обичаме града  и общината си като наша рожба.

Това е истината и Ви я представихме.

Решението е Ваше, на гражданите на общината.

ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ.

Със сърце, вяра  и Бог – за Сопот!

 

Свързани статии