Възражда ли се българското село? Местната общност в Столетово дава пример

Положителните новини се случват не само в столицата и големите градове. Много сърцати хора работят всеотдайно и постигат прекрасни резултати и в малките населени места, накъдето като че ли по-рядко е насочен взорът ни. Ние обаче искаме тези новини да достигат до вас, защото примерът на тези сплотени общности показва, че когато хората искат и се обединят, страната ни може да разцъфти кътче по кътче – и в големите градове, и в малките селца. Такъв пример ни дават в карловското село Столетово и се надяваме той да бъде заразителен.

В Столетово са подети няколко инициативи по идея на местните жители и техния кмет като с общите им усилия, труд и дарени средства обликът на селото придобива съвсем различен вид. Една малка част от предприетите кампании са „Участвам – дарявам – променям“ и „Да почистим заедно нашето село Столетово“, в които активно се включват много столетовчани според възможностите си, всички обединени от общата цел – да направят селото едно по-добро за живеене място.

Доброволците ремонтират тротоари, бетонират проблемен пътен участък в центъра на селото, монтират камери за денонощно видеонаблюдение, изграждат цветен детски кът към читалищната библиотека, за да бъде тя посещавана от децата с удоволствие и радостно вълнение, а паралелно с това да ги подтикне да четат повече и да искат да творят. Едновременно с това се работи по подменянето на библиотечния фонд и обогатяването му с нови книги.

А една от най-красивите инициативи е „Закритото начално училище в Столетово отново живее”. През 2008 г. училище „Св. Св. Кирил и Методий” в селото е закрито и това си остава една от болките на жителите му. Още през 2015 г. те организират паметна среща на учителите, преподавали в него от учебната 1984/85 г. до 2008 г., с порасналите им вече ученици и техните деца, като организацията на това събитие е поета от дългогодишният директор на училището г-жа Гергана Тодорова.

През миналата година в две от стаите на училището е подредена етнографска музейна експозиция с предмети от бита и сечива, които хората сами даряват. В трето помещение е възстановена класна стая в автентичен вид с черна дъска, сметало и чинове, като онези, в които са учили възпитаниците на училището в миналото заедно с много черно-бели фотографии от тези години. Друга училищна стая е превърната в спортна зала по инициативата „Активни младежи“.

„Смятам, че когато хората успеят да се обединят около една кауза, благодарение на включването им в инициативи съвсем доброволно, наистина нещата се случват. И обратното – когато хората са разединени, когато няма подкрепа от тях, добрите неща няма как да се случват.”

Това сподели специално за Успелите.бг кметът на селото Мирослав Колев, който подробно ни разказа за участието на местната общност в различните прояви. Само при едно от редовните почиствания и озеленявания на площи в селото по думите му са се включили 70 човека.

И добави също, че по негови наблюдения желание у младите да се включват активно в организацията на различни събития има и те трябва да бъдат мотивирани.

„Промяната в Столетово е резултат от активното съдействие на младите и възрастните. Аз наистина вярвам, че ако сме заедно, млади и по-възрастни, ще успяваме и занапред.”

И вероятно знак за това е и наскоро появилата се бяла лястовичка в селото, която всички жители възприемат като неслучайно предзнаменование за благоденствие и просперитет в това възраждащо се село./Източник: uspelite.bg

Свързани статии