Въпреки студа и снега: Стотици се преклониха пред Ботев в Калофер/ВИДЕО/

Въпреки минусовите температури и снега, който заваля малко преди официалното честване по случай 171 години от рождението на Христо Ботевв в Калофер, стотици признателни граждани от цялата страна дойдоха на площада, за да се поклонят пред паметта на поета-революционер.

Преди 171 на Рождество, в Калофер се роди един велик човек Христо Ботев.Изгря като звезда на небосклона и бързо изгоря. Но не изгоря напразно, защото в неговия бурен живот той успя да напише стихове, които никой след него на успя. Той успя да превърне поробените българи в юнаци, готови да жертват живота си за свободата на България. Той беше войвода и загина като такъв. Ботев не само написа платформата на национално освободителното движение, но и я доказа със своята саможертва“. Това каза в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„171 година от рождението на революционера и гениален поет Христо Ботев отбелязва днес не само родният му Калофер, но и всички българи по света и цяла България. В нейно име той даде най-свидното своя млад живот едва на 28 години“, така се обърна към стотиците, насъбрали се на площада, вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Често трябва да препрочитаме написаното от гениалният български поет и да видим, че в думите му, любовта към народа, към българщината трябва да е осъзнато четиво от всички нас, днес в България.

Във всеки един ден ние трябва да четем заветите му, които повеляват: Няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ние е избрал. Това е веруюто, което ни крепи толкова много години и които трябва да предадем на децата. Ботев казваше , че малките хора правят големите дела, ние трябва да живеем със самочувствието, че в нашите жили тече тази кръв и ние стъпваме по тази земя върху, която той падна на колене, остави костите си и записа завинаги името си в историята“, каза още Илияна Йотова.

След това политици и граждани положиха гирлянд на славата на мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Събитието уважиха още вицепремиерът Марияна Николова, народни представители, много признателни българи.

Свързани статии