В стрелчанското село Блатница живее най-усмихнатият кмет и цъфти най-красивата лавандула/ВИДЕО/

Всички сме като едно голямо семейство. Не се делим на образование, на класи, на бедни и богати. Когато някой е болен или има нужда от помощ, всички отиват, за да свършат работа, да купят храна или лекарства, да насекат дърва. Това коментира в интервю за ПБ Новинар кметът на стрелчанското село Блатница Динка Божкова.

Младата, усмихната дама, е избрала вместо да остане в Пловдив, където е завършила образованието си,да се върне и да управлява родното си село. С толкова умиление и обич говори за съселяните си, че човек си мисли: ако половината кметове бяха като нея, България определено щеше да бъде едно по-добро място за живеене. За разлика от повечето си колеги, Динка Божкова не се оплаква от недостиг на пари. Всичко има в малкото, китно селце. И лекар, и аптека, и магазини, и инвеститори. Но по-важното е, че има обич и разбирателство.

Кметицата споделя, че всяко село в региона има определен бюджет, а когато имат нужда от ремонт, община Стрелча винаги е насреща и отпуска необходимите средства. Благодарна е на кмета на общината Стойно Чачов, който винаги е проявявал разбиране и до сега не е отказал да финансира пътуванията и турнетата на фолклорната група на Благтница.

Красив параклис, дарение от Георги Делчев, всеки ден отваря врати в центъра на селото, а стожер на духовността и религиозния живот в селото е възрастна жена, която всички обичат и която не се уморява сутрин и вечер да бие камбаната.

В землището на Блатница има 18 хиляди декара, няма пустеещи земи, всички се обработва. А най-красивите лавандулови полета са там. 1000 декара от маслодайното растение са засадени около Блатница. В селото няма престъпност, има постоянно патрулиращи полицаи. Как живеят хората в тихото, малко и китно селце, вижте в интервюто на ПБ Новинар…

Свързани статии