В Карлово освещават къщата на големия предприемач Иван Грозев

На 17.10.2019 г. в град Карлово, Българска търговско-промишлена палата организира официално откриване и тържествено освещаване на къща „Иван Грозев“, ще бъде представена експозиция за живота и дейността на карловския предприемач и индустриалец Иван Грозев.

Реконструкцията на къщата е извършена от БТТП, с подкрепата на община Карлово, в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти.
На събитието ще присъстват членове на Българска търговско-промишлена палата, дарители, участници по възстановяване на къщата.

Приветствие ще направи Цветан Симеонов – председател на УС на БТТП. Ще се състои церемония по официално награждаване на партньори по възстановяване на къща „Иван Грозев“.
В двора на къщата ще се проведе благодарствен молебен и освещаване.

Иван Грозев е карловски предприемач и индустриалец, развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България.
Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.

Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.

Свързани статии