В Исторически музей Карлово се проведе национален студентски семинар на тема: Дарителството-традиция и съвременни практики

В Исторически музей Карлово се проведе национален младежки семинар на тема: Дарителството – традиция и съвременни практики, посветен на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев поздрави присъстващите младежи и техните научни ръководители за участието им в семинара и по повод Деня на народните будители. „Когато говорим за будителството, винаги се обръщаме към тези славни дейци, като братята Евлогий и Христо Георгиеви, които със своето слово и дейност са допринесли за запазване на българския дух, за развитие на българската духовност…Дарителството има особено проявление в епохата на българското Възраждане, то е това, което е спомогнало да бъдат създадени църкви, училища,  читалища. Еманация на дарителството не само за България, но и в международен мащаб е делото на братя Евлогий и Христо Георгиеви“, каза зам.-кметът.

Директорът на музея Мария Деянова представи пред присъстващите юбилейна изложба „Евлогий и Христо Георгиеви – най-големите дарители в българската история. Дарения за родния град“.

В семинара участваха студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с научни ръководители проф. д-р Пламен Митев, проф. д-р Христо Глушков и д-р Светла Глушкова, ученици от карловските училища СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“.

Националният студентски семинар е част от Националната програма за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Събитието е организирано от Министерство на културата, община Карлово, Софийски университет, Великотърновски университет и Исторически музей Карлово.

 

Свързани статии