Ужасът в Кърнаре: Цигани уринират върху хората и ги бият с камъни

С ескалацията на напрежението от преди дни срещу циганите в карловското село Кърнаре, излязоха и ужасяващи факти. Дни наред, след като трима пияни братя-роми, нападнаха заведение в селото, местните не спряха да протестират. Голямото недоволство ще бъде изразено днес в 18 часа. На него ще присъства и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Междувременно хората изпратиха отворено писмо до премиера, председателя на НС, областния управител и до други институции. Това, което пишат в зова си за помощ, е потресаващо.

Чашата на нашето търпение и толерантност преля след инцидента от 5 май 2019 година, когато трима пълнолетни роми в нетрезво състояние нахлуват в заведение, в което се провежда абитуриентско тържество, и след получен отказ да бъдат обслужени, събират голяма група от същия етнос. Въоръжена с ножове, брадви и вили, групата потрошава фасадата на заведението и отправят многократни заплахи за физическа разправа с посетителите.

Този бе поредният от ежедневните проблеми, създавани от ромите в Кърнаре. Всички жители на селото и работниците от голяма фирма в селото непрекъснато отправят устни оплаквания към кмета Боньо Бонев за набези на малолетни и непълнолетни роми, живеещи извън регулация: просия; заливане с урина на гражданите, отказващи им пари; замерване на възрастни хора с камъни; влизане в контейнерите за отпадъци; бясно препускане с коне и каруци по улиците.

Повечето от децата ходят мръсни, а много често – и чисто голи. Техните родители нападат селските дворове и земеделските имоти, заплашват собствениците при направена забележка и обират реколтата. Въпреки ежемесечните помощи, които получават семействата, не полагат дори елементарни грижи за децата си.

Уважаеми госпожи и господа управляващи,
от името на жителите на село Кърнаре Ви молим за незабавна и компетентна намеса, за да бъде предотвратено ескалиращото напрежение.

В писмото на Инициативния комитет хората настояват държавата да се погрижи да бъде разкрит Полицейски участък в едно от най-големите села – съседното на Кърнаре село Розино, където също живеят много цигани. Да бъдат осъществявани непрекъснати проверки на водачите на МПС за правоспособност, собственост и техническо състояние на автомобилите, както и проверки за регистрацията на коне и каруци.

По законов начин да се извършват проверки за носене на хладно оръжие поради факта, че всички представители на ромското население не крият притежаването на същото
. Да се извършват проверки за неправомерно изсичане на гората в тъмната част на денонощието
. Да бъде контролирано движението на каруци в тъмната част на денонощието, когато ромите извършват най-големи набези в земеделските имоти и горския фонд
. Да бъдат конфискувани нечипирани животни и нерегистрирани каруци
. Да се заставят родителите да полагат грижи за малолетните и непълнолетни роми
. Да получат разрешение за сформиране на доброволен отряд, който да среща съдействието на органите на реда

Живеем в постоянен ад, по тъмно не смее да отидем до магазина, страхуваме се за живота си, оплакаха се пред ПБ Новинар местни хора.

Свързани статии