Уникално: Пресъздават „Каравеловската сватба“ по спомени на 104-годишна столетница/ВИДЕО/

Цялото село Каравелово снима филма „Каравеловската сватба“. В него участват всички, които могат да се движат, начело със 104-годишната баба Гена Серкьова. Хората даряват себе си за каузата да сътворят и оставят на поколенията българщината и традициите. Най-малкшият участник е на 4 месеца, най-възрастният е баба Гена.

Възпроизведен и заснет е и обичаят „Жътва“. Заснети са и ритуалите с рясане и бръснене на младоженеца „Тази година решихме да завършим лентата. Всичко, което е възпроизведено в нея, стародавните обичаи и традиции, животът някога, е по спомени на столетницата на селото 104-годишната баба Гена Серкьова. Похвално е, че много деца участваха във всички епизоди на филма. Хората от Каравелово, без покана, идваха, носеха сукмани, ризи, забрадки, потури, старинни съдове, всичко, което можеше да бъде извадено от раклата на баба, ни беше предоставено. За първи път ми се случва да видя такава сплотеност на всички, такава гордост и такова обаденинеи в името на благородната кауза да оставиш нещо след себе си, за поколенията“, не спира да сипе хвалби кметицата на селото Славка Червенкова.

Уникалното в случая е, че младоженецът и булката са облечени в автентични носиии. Точто с тях някога покойният вече Марин Серкьов се е венчал с баба Гена.

Във филма участват 100 души. Неговата премиера ще бъде в средата на септември в Карлово.

На снимката: 104-годишната баба Гена Серкьова

Свързани статии