Учат младежите в Карловско как работят европейските институции

В Европейската седмица на младежта се проведе информационна кампания в няколко от малките населени места на Община Карлово за насърчаване на гласуването сред младежите на предстоящите Евроизбори на 26 май. Организатор на кампанията беше Сдружение „Млади, активни, креативни“, което е Евродеск точка за Община Карлово, с финансовата подкрепа на Центъра за развитие на човешките ресурси.

По време на информационните срещи беше разяснявано на младите хора как функционират Европейския парламент и другите европейски институции и защо е важно да проявят активност и да упражнят правото си на вот на тези избори. Чрез много игри, викторини и филмчета, младежите разбраха, че техния глас е важен и трябва да направят своя информиран избор, за да изпратим възможно най- успешните български евродепутати, които да защитават правата и интересите на българските граждани на европейско ниво.

Специален гост на информационните срещи в селата Горни Домлян, Столетово и Куртово беше общинския съветник Светлозар Янков, който на достъпен и разбираем език разясни как се гласува и как се избира преференция в интегрираната бюлетина.

Засегна подробно и темата за пряката демокрация и различните възможности за пряко участие на общността в упавлението. Обясни как се провеждат референдуми, граждански инициативи и общи събрания за населението и какви проблеми могат да се решават на местни ниво по този начин. Всички присъстващи получиха тематични награди, осигурени от Евродеск България.

Свързани статии