Цар Трифон и Бог Дионисий орисаха Карловско за берекет на лозята и здраве на винарите/ВИДЕО/

На Трифон Зарезан в Бегунци:

От кютюк по бакър вино да налеем

и през прагове да прелеем!

„От лоза до шиник грозде да берем,

от кютюк по бакър вино да налеем

и през прагове да прелеем!“

Така Царят на лозята – Трифон, приветства гостите и работливите стопани на празничното веселие по повод Деня на лозаря, организирано от община Карлово и кметство Богунци на 2 февруари в лозовите масиви край селото.

За здраве, плодородие и богат урожай през тази година, водосвет отслужи отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловската духовна околия. Както традицията повелява, лозята зарязаха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Бегунци Петко Комитов и Царят на лозята.

Народното веселие в центъра на селото започна с приветствия от д-р Кабаиванов, Петко Комитов и Дионисий – богът на виното, лозята и плодородието. „Да е радост в душите и сърцата Ви! „Моята мисия е да освободя хората от техните тревоги, да ги накарам да забравят егоизма и възвисят душите си… Опияняващата течност притежава безброй ценни качества. Виното, скъпи мои, е магия. Благославям Ви със здраве, любов и щастие!“, повели Дионисий.

Заместник-кметът на общината Антон Минев – председател на комисията, съобщи резултатите от конкурса за най-добро домашно вино реколта 2018, в който участваха производители на 18 бели и 23 червени вина.

В категорията БЕЛИ ВИНА:

– трето място – Любин Киров Калъчев от Карлово

– второ място- Иван Димитров Минчев от Карлово

– първо място – Матко Енев Кузманов от Карлово

В категорията ЧЕРВЕНИ ВИНА:

– трето място – Мильо Делчев Милев от с. Слатина

– второ място – Петко Ангелов Петков от с. Пролом

– първо място – Пламен Стефанов Панчев от Карлово

Кметът Кабаиванов връчи награди и поздрави победителите с пожелание да продължават да правят чудодейния еликсир, а след изтеглен жребий предостави на късметлията Иван Димитров Минчев специалната награда – 90-литров резервоар от неръждаема стомана за съхранение на вино, подсигурена от пловдивската фирма ТМ ИНОКС.

Всички желаещи имаха възможност да вдигнат наздравици с бяло и червено вино – почерпка от винарска изба „Сопот“, Шато „Копса“, от кметовете на общината и на Бегунци.

Детската танцова формация, кукерският състав и групата за изворен фолклор към Народно читалище „Светлина 2013 г.“ в Бегунци; певческите групи при клубовете на пенсионера от селото и от Осетеново, Васил Левски и Ведраре, самодейците от Горни Домлян извиха кръшни хора. За празничното настроение оркестър „Наздраве“ от Пловдив огласи с изпълненията си района до здрач.

Тържеството, посветено на Деня на лозаря, уважиха секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, кметовете на почти всички населени места от общината, десетки жители и гости на Бегунци.

Свързани статии