Тракийският център край Васил Левски става атракция за туристи/ВИДЕО/

Местност, в близост до село Васил Левски, е обект на огледи и разкопки от 2008 година. По думите на доцент Костадин Кисьов, който е ръководител на археологическия екип, това е най-старият град, открит в България. Кисьов посочи, че онова, което се крие под земята, датира от 6-5 век пр. Хр. и е с три века по-старо от Севтополис. Тракийския център, както го наричат археолозите, е на площ около 15 декара. За момента работата е преустановена поради недостатъчно финансиране и липса на охрана. Доцент Кисьов е категоричен, че докато мястото не бъде охранявано, той не би започнал масово разкопаване и разкриване на обекти, криещи се в землището на селото.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, посочи, че е провел разговор с министъра на културата Боил Банов, който е засвидетелствал своята подкрепа за доцент Кисьов и разкопките, и е готов да помогне. Кабаиванов допълни, че предстоят поредица от разговори с Министерство на културата. Разговор ще бъде проведен и с правителството относно финансирането на работата.

„Ще се постараем тракийският център да стане обект с национално значение, осигуряваме средства за работа на доцент Кисьов още по-активно и кандидатстваме с европейски проект, за да може този град да стане достояние не само на научната общност, а и на желаещи от цяла Европа и света да го видят“, посочи Кабаиванов като отговор на въпроса какви стъпки се очакват да бъдат предприети. Градоначалникът смята, че обект с такова историческо значение ще повлияе добре и на най-близкото селище, а именно село Васил Левски, което ще се развива в положителна посока, благодарение на туристопотока.

Емил Кабаиванов каза, че се очаква до края на месец септември доцент Кисьов и екипа му да приключат геофизичните изследвания, след което заедно ще изготвят документите за кандидатстване пред Министерство на културата за статут на паметник на културата от национално значение, ще бъде потърсена и вече е потърсена помощ от правителството за отпускане на финанси за работа през пролетта и лятото на идната година, общината също взима участие във финансирането.

След като обектът придобие статут от национално значение ще се кандидатства по проект за европейско финансиране. „В научната общност този обект е на първо място като интерес и аз съм го спрял,защото не искам да го унищожавам. Всичко това трябва да се покрие, да има охрана, за да не се разрушава“ категоричен е Кисьов. Той допълни, че изследванията, които ще завършат в края на месеца са тазгодишната задача на екипа. Археологът показа и онова, което са намерили до момента – архитраф – прав камък, който е положен на входа над храма, който се крие под земята. По негово твърдение, това е постройка, която е единствена по рода си в България и другаде на българска територия не би могла да бъде намерена,такива постройки има само в класическа Гърция.

Кисьов допълни, че самият той е поставил началото на разкопките в далечната 1994 година и големината на целия обект е около 40 декара. Археологът завърши с това,че се надяват да се намерят некропол и гробища и главната цел – надпис с името на владетеля, който е обитавал този обект.

Накитите и предметите, повече от 40 на брой с гръцки и египетски произход – амфори, огърлици, които са били открити на мястото на разкопките, могат да бъдат видени в читалището в село Васил Левски, както и в Регионалния музей.

Текст: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии