Станишев: Най-големият риск за България е да се превърне в периферия на ЕС/ВИДЕО/

Президентът на ПЕС Сергей Станишев отговори в интервю на БЛИЦ на редица актуални проблеми и въпроси. Във връзка с приключващия мандат на Евпорейския парламент Станишев заяви, че от гледна точка на социалистите по време на настоящия мандат са били направени няколко важни неща-за първи път ЕП е настоял пред ЕС да предприеме действия за специалния инвестиционен фонд за икономическото възстановяване на Европа.

„Защото това е въпроса на въпросите-трябва да има икономически растеж, да има заетост, да има доходи. Това беше частично реализирано. Имаме сериозни критики за механизмите, които бяха използвани. Второ-10 години след тази икономическа криза, ЕП прие много сериозно разгънат европейски социален стълб.

Европа винаги е вдъхвала надежда за по-добър живот, но сега социалното се позагуби заради политиката на десницата за затягане на коланите и орязване на социалната държава. Главната амбиция на ПЕС за следващия мандат е битката с неравенствата. Те станаха непоносими и неприемливи за едно нормално европейско общество-и в България, и в другите страни“, коментира в интервюто Сергей Станишев.

На въпроса как трябва да се води кампанията за евроизборите у нас и продължават ли разцепленията в БСП, Станишев каза: „Не бих казал, че имаме сериозни различия в БСП. Аз знам, че евроизборите не са от най-интересните теми, но българите трябва ясно да разберат, че в Европа се решават важни за страната н и за всички граждани въпроси. От тези евроизбори зависят местните и това дали ще има предсрочни парламентарни избори.

Ако ГЕРБ загуби евроизборите, тогава левицата може да спечели и местните избори. Една такава загуба от стана на ГЕРБ ще промени политическата обстановка в страната много радикално. Първо обаче ние от БСП трябва да си свършим работата-трябва да сме единни, не формално, а вътрешно-като политическа сила да излъчваме единство, увереност и спокойствие, второ, трябва мобилизация“. Станишев подчерта, че според него големият риск за България е да бъде периферия на ЕС, защото тогава няма да можем да се възползваме от ползите на членството./БЛИЦ

Свързани статии