След протестите в Кърнаре: Взимат спешни мерки срещу циганските безобразия/ВИДЕО/

Вероятно дъждът подплаши недоволните днес в Кърнаре. Да протестират излязоха едва около 50 човека. Както ПБ Новинар съобщи, те протестират срещу циганските безчинства. Тримата заместник кметове на община Карлово бяха на място, за да съобщят на протестиращите какви мерки е предприела местната власт. Проведени са срещи с ръководството на горско стопанство „Клисура“ и с Регионалната дирекция по охрана на горите.

Още утре в Кърнаре ще бъдат разлепени телефонни номера, на които всеки, станал свидетел на нарушения в горския фонд от страна на циганите, за такива с каруци, които превозват дърва – хората могат да се обаждат и сигнализират. Всеки сигнал ще бъде проверяван. Ще бъдат санкционирани строго и тези, които си купуват незаконни дърва.

Заместник-кметовете на община Карлово Данка Люртова, Антон Минев и Стойо Карагенски, както и председателят на Инициативния комитет Атанас Николов съобщиха на хората какви мерки са взети.

Проведени са срещи и с отдел „Социално подпомагане и закрила на детето“, за да се реши проблема с ромските семейства, които не се грижат за децата си. Изготвени са 51 констативни протокола за незаконните къщи на циганите в махалата. След 30-дневен срок община Карлово започва да събаря. Междувременно ще се направи общо събрание, на което да присъстват ромите и властимащите, за да може тези, които искат купят парцел, да си построят къща и да плащат данъци, ток и вода. Установено е, че незаконните постройки в махалата са общинска собственост, на фирма, частни имоти и горско стопанство.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов очаква среща и е написал писмо до вътрешното министерство с настояване спешно да бъде отворен полицейски участък в съседното село Розино, където са съсредоточени най-много роми. Пред ПБ Новинар протестиращи заявиха, че ще излизат всяка седмица, докато не бъде решен въпросът с ромските безчинства. Протест ще има отново на 9-ти юни от 18 часа.

Въпреки малобройния протест, Кърнаре и днес бе окупирано от десетки полицаи на РУ Карлово начело с началника Сълко Литов. Дойдоха и няколко буса на Специалните полицейски сили, водени от шефа си Виктор Празов.

Свързани статии