Слънчев детски кът изгря в столетовската библиотека/СНИМКИ/

Oфициално бе открит обновеният детски отдел към Библиотеката при НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ с. Столетово. Десетки развълнувани деца с техните родители, баби, дядовци, братчета и сестричета, както и представители на местната власт се събраха в библиотеката, за да отбележат това красиво събитие. Пространството в библиотеката се оказа малко, за да побере всички, които искаха да станат част от този може би малък за мнозина, но голям за местната общност празник.

По повод празника децата на Столетово представиха кратка литературна програма, а след това поздравиха всички присъстващи с химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени“. Откриването на обособения детски кът уважиха и представители на ВМРО – Карлово – общинският съветник Светлозар Янков и Бочо Бочев, те подариха книги за обогатяване фонда на библиотеката.

Книги бяха получени като подарък и от Красен Гигелов, собственик на р-н Дионисий, гр. Карлово, който винаги активно се включва и допринася за реализирането на местните събития. Красивите мебели, част от обзавеждането на детския кът реализира фирма „Мадера 83 ЕООД“ – Илиан Бакалов, с. Столетово. Очаква се библиотеката да се оборудва и с компютри, които ще бъдат предоставени от Фондация „Да възродим българското село“.

В навечерието на първия учебен ден инициативата по обновяването и обособяването на пространството в библиотеката, насочено към привличане на читатели от най-малката възрастова група, вече е факт. Дейностите по изграждането на детски отдел в библиотеката бяха предшествани от смяната на дограмата на библиотеката през 2017, а само преди няколко месеца т.г. стартираха и дейностите по изграждането на цветен и уютен детски кът, чийто идеен вдъхновител е кметът на Столетово и председател на читалищното настоятелство Мирослав Колев.

Създаването на детския отдел на читалището и обособяването на привлекателен цветен кът за най-малките е с главна цел да се разчупи представата на обществото за функциите и ролята на съвременната библиотека, да се стимулира детското четене и да се провокира интересът към знание и творчество у децата чрез използване на традиционни практики и нови технологии в библиотеката.

Ръководството на НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ и читалищната библиотеката изразяват своята благодарност към Michelle Labelle Design за изработката на рекламните материали и лого във връзка с конкурса „Моята кауза се нуждае от теб“; Кметство село Столетово, в лицето на Мирослав Колев – кмет на населеното място, вдъхновител и активен деец в реализацията на тази общополезна кампания; фирма „Мадера 83 ЕООД“; ВМРО – Карлово; Красен Гигелов и Фондация „Да възродим българското село“!

Свързани статии