Символа на Карлово – лик на Апостола, получи авторът на книгата „Родна стряха“ Стойко Загорчев

На Велики понеделник в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово беше представена книгата на Стойко Загорчев „Родна стряха „Кочмаларе“, село Отец Паисиево“. Книгата представя част от историята на селото, родно място на големите бунтовници, Гарибалдийците Георги /Гюро/ Начов – Върли Гюро и Нено Маринов – хайдут Нено. От село Отец Паисиево произхожда и родът на бащата на Васил Левски – Иван Кунчев.

„Необходимо е да пазим и съхраняваме родовата памет, не само за нас, но и да я предаваме на идните поколения, за да можем да оцелеем в бурното море на живота. Такъв пример е представянето на тази книга днес“, каза пред присъстващите в залата заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и връчи на Стойко Загорчев сребърна значка с образа на Васил Левски.

Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова представи книгата, като отбеляза по-забележителните исторически факти и данни за село Отец Паисиево, които авторът е издирил и съхранил през годините с много труд. Поздрав за всички, дошли на представянето на книгата, бе музикалното изпълнение на талантливата Зорница Чавгарова.

„Пиша книгата за всички кочмаларци, живеещи в селото, и за тези, които са го напуснали, както и за новодошлите, за техните родственици и почитатели на селото ни. Нека те да разказват на идните поколения за това прекрасно село „Родна стряха“ на толкова известни герои, отдали живота си на майка България. Нека се гордеят с тази история“, споделя авторът на книгата. Той изрази желанието си в българските училища да бъде въведен час, в който да се изучава историята на родното място.

Да съпреживеят заедно с автора написаното в книгата „Родна стряха“ на представянето й присъстваха: председателят на Общински съвет Карлово – Теодор Шойлеков, заместник-кметът Антон Минев, кметът на с. Отец Паисиево Валентин Абрашев, директорът на НМ „Васил Левски“ – Дора Чаушева, директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова, краеведът Иван Балтов, отец Рафаил, представители на НМ „Христо Ботев“, представители на сдружение „Хайдути“, настоящи и бивши жители на с. Отец Паисиево, техните родственици и близки на автора.

Стойко Загорчев е роден на 10 април 1939 г. в с. Отец Паисиево. Основното си образование завършва в родното си село, след което учи в Механотехникума в гр. Карлово. Приет е и завършва НВТУ „Васил Коларов“ на ВВС в град Горна Оряховица и се дипломира като техник по самолета и двигателя.

През 1986 г. се пенсионира като летец – борден техник. Няколко години живее и работи в Полша, след което се завръща в България и основава фирма за международен транспорт и декоративна козметика и парфюмерия в родното си село. В момента във фирмата работят 30 човка и изнася продукция с щемпъл с. Отец Паисиево в целия свят – Ирландия, Холандия, Германия, Португалия, Полша, Словакия, Чехия, Словения, Хърватия, Гърция, Кипър, Молдова, Македония и Албания.

Свързани статии