Състоянието на Спортната зала в Сопот – политическа пропаганда или плод на бездействие?

С ПБ Новинар се свърза бившият кмет на община Сопот Веселин Личев. Възмутен и притеснен от ставащото със спортната зала в последно време, Личев и екипът му коментираха казуса. Публикуваме го без редакторска намеса:

Едно младо момче, Стилиян Тодоров, с поста си за плачевното състояние на Спортната зала и опасността да бъде затворена, предизвика много реакции и гневни коментари в социалните мрежи. И то напълно оправдани. Похвална е позицията на подобни млади хора, които имат активна гражданска позиция.

Трагичното състояние на Спортния комплекс за нас е олицетворение на състоянието на общината днес. ЗАЩО?
Защото дейността на ВМЗ е коренно различна, годината не е 1980, а 2019. И подобни въпроси се решават чрез координирани действия между ВМЗ, Борда на Директорите, принципала – Министерството на Икономиката и общината.
Едно предишно ръководство доведе нещата до това, че ВМЗ може да предаде на Община Сопот за стопанисване и ползване за период от 7 години следните обекти: Спортна зала, Училище, Детска градина Сарая и заводските междублокови пространства. Така на екипа на общината се дава възможност да разработи европроекти и с безвъзмездни средства, горепосочените имоти да бъдат ремонтирани и ползвани 7 години, колкото трае устойчивостта на европроектите. След изтичане на сроковете по договорите общината се задължава да върне обектите на ВМЗ ремонтирани и работещи. Екипътq за който говорим, не беше избран на местните избори и всички знаем съдбата на тези обекти.

Всички тези ремонти за вдъхване на нов живот на тотално амортизираните обекти биха се случили, ако имаше нов общински екип за работа по европроекти.
Общината в момента се ръководи от хора, за които понятието европроекти и свежите средства от тях изглеждат като непреодолима стена, нещо загадъчно, дълбоко непознато и плод на огромни усилия, които не са по силите на управляващите в момента.
Вместо това научихме, че в последните 2 години е имало различни нечистоплътни предложения за залата, които намирисват на врътки и „процедурни хватки“, за които ние гражданите не знаем.
Знаем със сигурност, че Община Сопот от 4 години няма административен капацитет и е с нулева усвояемост на безвъзмездни средства от еврофондовете.

И много погрешно се опитва да развива дейност с най-лошия вариант за една община – със заеми, които се трупат на гърба на сопотненци.

А крайно унищожаващия вариант за една община е, че липсата на средства се покрива от тоталната разпродажба на всички имоти на Общината, вместо да се придобиват такива. И всичко това за прикриване на некомпетентността на едни набедени управници.

Свързани статии