Само в ПБ Новинар: Има ли изборен туризъм в община Сопот?

Сигнал до Районна прокуратура Карлово е подала местната структура на ВМРО Сопот. Публикуваме я без редакторска намеса и питаме: Има ли изборен туризъм в Сопот и Анево?

В предвид на резултатите от изборите и множеството сигнали от гласоподаватели имаме съмнения за подмяна на изборния вот. С оглед на това настояваме за проверка на регистрираните през последните 4 години гласоподаватели на територията на община Сопот, в това число и наличие на издадени удостоверения на лица, получили право на глас по настоящ адрес.

Към 2015 година имат право на глас 8 702 граждани, гласували 3 975. Към днешна дата право на глас имат 8 553 граждани, гласували 4 869 граждани. Имайки предвид отрицателния прираст, това е възможно, но вземайки в предвид големият брой лица, фигуриращи в забранителния списък, а именно 773 гласоподаватели, и виждайки много нови лица в града, упражнили правото си на глас, се съмняваме, че разликата от 658 гласа е попълнена с така наречените странстващи избиратели. По непотвърдени данни в изборния ден на 27 10. 2019 г. в град Сопот са засечени външни лица предимно от района на гр. Созопол, които са упражнили организирано правото си на глас.

Притесненията ни са за евентуален изборен туризъм, които се подсилват и от факта, че съществуват 777 броя недействителни бюлетина за листите за общински съветници. Съмнения будят и разликите в гласовете за кмет на община Сопот-единият има 2150 гласа и за общински съветници 1120 гласа. Наблюденията и опита показват, че такова голямо разминаване никога не се е случвало и е необясним пецедент.

Изразяваме също така съмнения, че избирателните списъци, раздадени на СИК, са манипулирани, като само в тях има вписани хора, които не фигурират в официалните списъци на служба ГРАО към община Сопот.

Притесненията са ни, че подобна практика може да се повтори и на балотажа, тоест на 3 ноември 2019 г., гласи още сигнала на ВМРО.

Предстои Районна прокуратура Карлово да се произнесе по сигнала!

ПБ Новинар ще следи случая и ще уведомява своевременно своите зрители и читатели!

Свързани статии