Само в ПБ Новинар: Ако държавата не реагира, всички лекари и сестри в карловската болница хвърлят оставка

Ако до понеделник институциите, до които управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Карлово-д-р Христо Пелев е пратил писмо, не реагират и  не разрешат неотложните проблеми на здравното заведение, всички лекари и сестри подават заявление за напускане. Това е решил днес Медицинския съвет, който управителят е свика. Лекарите няма да излизат на протест, защото смятат, че няма да бъдат чути. Причината за крайното решение на хората в бели престилки е за това, че намален обема на леглата, че е намален лимитът на болницата, извънлимитната дейност влиза вече в лимита, а по този начин парите изобщо не достигат, обясниха пред ПБ Новинар медици.

При лимит 285 000 лв. за месец януари персоналът е изработили към 32 0000, но надлимитната дейност няма да бъде платена. В писмото на д-р Пелев, изпратено и от името на колегите му, се настоява надлимитните клинични пътеки да са пак над лимита-това са раждане, грижа за новородени и хемодиализа. Ако положението остане като настоящото, и ако има повече раждания, грижа за новородени или хемодиализи, това ще е за сметка на останалите болни- от общия лимит като се извади сумата за тези 3 диагнози, каквото остане – то ще е за всички други заболявания, а това е крайно недостатъчно. И като има ограничение и на броя на леглата – става още по-лошо, обясниха притеснени медици.

Такова ще е положението не само в карловската, а във всички други общински болници, тоест за сметка на частните здравни заведения, чийто бюджет е увеличен, този на общинските е орязан до минимум и болниците са на ръба на оцеляването. Медиците са недоволни от факта, че по-голямата част от бюджета на НЗОК отива в частните болници.

Очаквайте подробности в ПБ Новинар!

 

 

 

Свързани статии