Само 4 години затвор за командоса, който уби полицая Добромир Лазаров

Преди дни Военен съд Пловдив излезе с придсъда от малко над 4 години затвор за командоса Ангел Желязков, който уби полицая от Сопот Добромир Лазаров. Почерненото семейство и аз като техен представител не сме съгласни с присъдата от 4 години и 3 месеца, която Военен съд Пловдив наложи на командоса Ангел Желязков. Ще обжалваме, пред Военно-Апелативен съд София. Искаме поне 10-години затвор. Това коментира пред ПБ Новинар адвокатът на сестрата и майката на полицая Добромир Лазаров, която миналата година беше убит от военносложещия от Пловдив Ангел Желязков.

ПБ Новинар припомня, че заради фаталната дознателка Люба Алексова полицаят остана завинаги на 45 години. Алексова била дознател в РУ Карлово. Тя имала връзка и живяла в Пловдив с командоса от елитната пловдивска парашутна бригада Ангел Желязков. Паралелно обаче с това младата жена имала връзка и с Добромир Лазаров, който бил полицай в участъка в Сопот. Мъжът бил влюбен в нея. Двамата говорили за общо бъдеще, за дете, споделяли мечтите си. Лазаров разбрал за военния, водил е няколко пъти разговори с него. Във фаталната вечер запалил колата си и тръгнал от Сопот към Пловдив, за да се срещнат двамата и да се разберат. Чул се по телефона с Желязков, който му казал, че е пиян и не може да се бие с него. Полицаят обаче настоял да се срещнат, още повече че Алексова била с Желязков. Военният дал адреса на дома си в Пловдив на Лазаров, който тръгнал за квартал „Кючук Париж“.

Адвокат Николов разкри пред ПБ Новинар истини по делото, които до момента не са опонестявани. Алексова и Желязков били навън, те отишли с автомобил до дома на командоса. Разследването е установило, че 10 минути преди на лобното си място да се появи полицаят, командосът го е чакал в автомобила с изваден в ръката нож. За това Лазаров е бил предупреден от дознателката, но въпреки това отишъл там. Когато двамата слезли от колите си, полицаят видял ножа в ръката на съперника си. За да предодврати нападение, Лазаров ударил съперника си в челюстта, командосът паднал на едно коляно на земята. Какво е станало после, никой не знае с точност, защото полицаят е мъртъв, Люба Алексова твърди, че нищо не е видяла, тъй като се подхлъзнала в калта и паднала. Командосът твърди, че незнае как е станало наръгването с ножа, че не помни да е той извършителят и че незнае дали самият Лазаров не се е самонаранил с неговия нож.

При борбата между двамата мъже полицаят се хваща за сърцето, отдалечава се, а Желязков, който тръгнал след него, видял кръв на гърдите и едва тогава разбрал какво се случва. Алексова подала сигнал на 112, а Желязков прегърнал съперника си в опит да спре кръвта. За съжаление Лазаров умира от раните си. Лекарите констатират 1 входно-изходно нараняване на задната част на врата, тоест цялото острие е минало през шията на жертвата, имал е четири прободни рани в областта на сърцето, една от които е проникнала в гръдната кухина. Тази рана е с един вход, но с два раневи канала, тоест предполага се, че ножът е бил завъртян там, съвсем порфесионално, така, както са обучени командосите. Вещите лица са изразили становище, че тези два раневи канала може да са получени при опит за съпротивление на жертвата, но адвокат Николов беше категоричен пред ПБ Новинар, че не е съгласен с тяхната теза.

Освен това по ръцете и пръстите на Добромир Лазаров има множество наранявания от ножа, който бил с острие 17 см., заради това се приема, че Лазаров е бил нападнат и се е бранил. Няма доказателства, че Добромир, който пръв е ударил Желязков, за да предодврати нападение с нож, е подновил нападението. Тоест, ние считаме, че няма неизбежна отбрана от страна на командоса и той не се е отбранявал, а обратното-полицаят се е бранил от командоса. Именно заради това считаме, че въпреки, че съдът е приел че Желязков е извършил умишлено убийството при превишаване пределите на неизбежна отбрана, смятаме, че има умишлено убийство. За неизбежна отбрана законът предвигжда затвор до 5 години, а за умишлено убийство от 10 до 20 години, коментира още адвокат Николов.

Ние ще обжалваме присъдата, тъй като смятаме, че в случая става дума за неизбежна самоотбрана“, категорична беше защитата на командоса-адвокат Красимир Елдъров. Като пример давам и съдебната практика на Пловдивския окръжен съд по делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъх като прецедент, каза Елдъров, който беше защитник на семейството на убития от лекаря ром, влязъл в двора му да краде, и който доктора простреля смъртоносно. Там съдът се произнесе невинен за Димитров.

Към момента фаталната дознателка Люба Алексова работи в Пловдив, а майката и сестрата на сопотския полицай Добромир Лазаров са неутешими в мъката си.

Свързани статии