С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще отбележат Старчовден и ще прогонят зимата

С маскарадно шествие и кукерски игри в Карловско ще отбележат Старчовден и ще прогонят зимата. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Гинка Тодорова, председател на Народно читалище „Васил Левски 1927 г.“ в кв. Сушица и експерт в Отдел Култура в община Карлово. Всяка година в съботата преди Сирни Заговезни в град Карлово се провежда празника „Старчовден“, на който се представят кукерските групи от селищата в общината. Кукерските игри в този район са предвестници на пролетта и съществуват от дълбока древност. Кукерите се наричат старци и са разделени на „белогащи“ и „баджаци“.

Едните са добрите, другите са лошите. В миналото „старците” са били предимно мъже, но в днешно време все по-често се маскират и жени. Възрастта на кукерите варира от 8 до 80 години.„Белогащите играят със звънци, или чанове, а баджаците играят с хлопки. Звънът на звънците наподобява ромона на планински поток, а хлопките са като тътен и когато звънят едновременно образуват една много приятна мелодия в играта”, коментира Гинка Тодорова.

Тази година празникът започва на 9 март, събота. В 10 часа маскарадно шествие от кукерски групи ще премине по централните улици в Карлово и ще се установи на площад „20-ти юли”. Там започват кукерските игри, които обикновено са много атрактивни. В същото това време на площада е подредена и кулинарна изложба – базар и забавен детски кът.
В същия ден, от 14 часа Старчовден се организира и в селата Климент и Куртово.

В неделя, 10 март, Старчовден продължава в останалите селища в община Карлово. Игрите започват от 11 часа и ще продължат до 15 часа./Радио Фокус

Свързани статии