С изложба почетоха 143 години от Априлската епопея в Стрелча

С интересна изложба-ретроспекция, в Историческия музей в бунтовна Стрелча отбелзяват 143 години от избухването на Априлското въстание. Изложбата е фото-документална и представя събитията от април 1876 през погледа на един съвременник на събитията-историографът на Стрелча Мильо Тодоров Балтов, който е участник в революционния комитет.

Върху таблата са представени снимки на местните въстаници, бележки с техни цитати, които проследяват събитията от създаването на комитета до потушаването на въстанието и обстановката след него. Важен акцент е Стрелешката чета, която е единствената по рода си действаща след Априлското въстание. Временно изпълняващият длъжността директор на Историческия музей Надя Романкова прочете слово за дейността на стрелчанския комитет.

Събитието уважиха кметът на общината Стойно Чачов, който приветства присъстващите и припомни гордостта да си наследник на местните герои, дали живота си за свободна България. „За да ни има днес нас, за да я има България, тези хора са се борили самоотвержено. Поклон! каза още градоначалникът.
Събитието уважиха още учители, служители на местната власт, признателни граждани.

Свързани статии