Ромите от Кърнаре изнагляха: Не били виновни за погрома, празнуващите ги нападнали/ВИДЕО/

Районен съд Карлово остави за постоянно в ареста тримата братя роми Илиян, Исус и Янко Янкови от карловското село Кърнаре. Съдията прецени, че има опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление и ги остави зад решетките въпреки молбата на съдебните им защитници да бъдат пуснати с по-лека мярка. Единият адвокат каза, че нямало никакви данни, че Илиян и Исус са участвали в погрома в Кърнаре, което учуди и прокурора, и съдията. Има достатъчно събрани доказателства и свидетели, че ромите са атакували с брадва и нож празнуващи абитуриентски бал и са изпочупили заведението.

Пред ПБ Новинар двама от седмината братя заявиха, че техните хора не били виновни, а българите ги били нападнали и били. Ние сме бедни цигани, братята ни са отишпли да поискат една бира и едно уиски и не са им дали. Нападнали са ги и никой не ни вярва. Сега заради две счупени стъкла ще лежат в затвора, не спираха да говорят ромите. Тримата арестувани са неграмотни, неуки, не знаят кога са родени и единственото, което казаха в последната си дума, е, че искат свобода.

Никой не отговори на въпросите на ПБ Новинар защо, след като им е бил отказан алкохол, са си тръгнали и после са се върнали въоръжени и са изпочупили заведението. В защита на ромите бяха дошли 30-тина техни роднини и приятели от Кърнаре, включително и възрастната им майка, която плачеше, но не знаеше защо са арестувани синовете й. Там бяха и две общински съветнички от Карлово, които са представители на ромската общност, и които коментираха пред ПБ Новинар, че на този етап е по-добре тримата братя да останат в ареста, за да не се всява напрежение в Карловско.

Според общинските съветнички скандалът е битов, а някой се опитва да го направи етнически.

ПБ Новинар припомня, че, след като тримата братя нападнаха заведението преди няколко вечери, местните хора в Кърнаре не са спрели да протестират срещу ромските безчинства. Те настояват незаконните къщи в махалата да бъдат съборени, а по информация на ПБ Новинар те всички са незаконни, и ромите да бъдат изселени.

Свързани статии