Признателност: В Карлово откриха барелеф на братята Евлогий и Христо Георгиеви

В деня, когато се навършват 200 години от рождението на най-големия дарител  в историята на България-Евлогий Георгиев и се отбелязва 195 г. от рождението и на неговия брат и съмишленик Христо Георгиев,  пред родната им къща в Карлово беше открит техен барелеф.

Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова припомни живота и дейността на двамата благодетели, завещали на родния си град и на България средства за изграждане на училища, фабрики, помагали за обучението на свои съграждани, подкрепяли десетки родолюбиви инициативи. Дарили средства за изграждане на Софийския университет.

Барелефът е поставен благодарение на дарителите: Димитър Рашков – скулптор, д-р Емил Кабаиванов – председател на инициативния комитет за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев и Евгени Цилков – бизнесмен.

На откриването на барелефа присъстваха: временно изпълняващият длъжността кмет на община Карлово Стойо Карагенски, заместник-кметовете и секретарят на община Карлово, председателят на инициативния комитет за отбелязване на годишнината от рождението на двамата братя – д-р Емил Кабаиванов, скулпторът Димитър Рашков, Емил Върбанов от национален фонд „Култура“, Евгени Цилков – бизнесмен, членове на Ротари клуб Карлово, общински съветници, кметове на населени места, директори на карловски училища, ученици, десетки граждани.

В знак на признателност към двамата братя бяха поднесени венци и цветя.

 

Свързани статии