Председателят на жените-социалистки: 8 март не е отживелица, празник е!

Отбелязваме 8 март…В годините свикнахме и този ден да разделя обществото ни на празнуващи и отричащи. Считан за отживелица, за спомен от миналото, за ненужен. И от друга страна – прекрасен ден за отдаване на обич и уважение… И за празнуване. Забелязала съм, че дори и тези, които го отричат тайничко очакват малкия подарък от детето, цветето от любимия, усмивката, която те ще породят на лицето.

Извън емоцията, преди малко повече от 40 години Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Денят е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

Дискусии за това да отбелязваме ли този ден много, но истината е, че май сме забравили откъде идва и защо се чества. Защото преди всичко това е празник, в който жените почитаме делата на онези жени, заради които имаме равни права – на труд, на глас, на реализация във всички сфери на обществения живот.

И ако е имало периоди, в които този празник е замирал, то днес трябва да си припомним, че зад всяко наше реално действие са хилядите протестиращи работнички, интелектуалки, политици, борци против насилието и пламенни защитници на правата на всяка една жена. И не правото на цвете, а правото да гласува, да работи, да бъде образована, да има равни права на заплащане, да бъде равнопоставена в семейството. Правото на свободен избор и на глас, който да се чува в обществото!

Това е 8 март! История, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост.

И не искам днес да звуча феминистки, а просто да отдам дължимото на първите. Този празник трябва да го има, защото те и ние, които продължаваме да се справяме с предизвикателствата на мъжкия ни свят го заслужаваме.

И основното ни иизпитание ще е да преодоляваме препятствията, преодолявайки недоверието в себе си. Да запазим женствеността, мекотата и елегантността в щурма ни към този мъжки свят. И да запазим баланса. Защото на него се крепи света!

Честит празник!

Александра Берданкова-председател на Обединението на жените-социалистки в област Пловдив

Свързани статии