Правят Климент туристическа дестинация, отварят къщи за гости и украсяват селото по уникален начин/ВИДЕО/

Климент ще стане атрактивна туристическа дестинация и ще се превърне в любима и посещавана за българите точка за посещение. Това е амбицията на кмета на селото Мано Манов и на хората, които работят за благото и просперитета на Климент. В момента се ремонтират и ще отворят врати къщи за гости, а кметът изпълнява мащабан проект на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

Първата част от този проект е спектакълът, който самодейците изнесоха миналото лято по повод 90-години от създаването на читалището. Втората част е заснемането на черно-бял игрален филм, в който участват 130 души- от 2 до 80-годишни. Има обаче баби и дядовци, които недоволстват, защото не са включени в лентата, за това е предвидено и те да бъдат заснети, за да остане този филм в историята. Филмът е посветен на местния дом на културата и показва различните празници и обичаи, които са сътворявали някога и възпроизвеждат и до днес в Климен. Филмът ще бъде представен на публиката към края на годината.

Новата атракция кметът обяви пред ПБ Новинар- в центъра на селото ще бъде обособена алея с пана, която ще носи името „В делник и празник в село Климент“. На тези пана за изобразени селянка, която дои крава, кукер с красива маска, кумове, които носят на кръщелниците си кравай, ядосана жена, която бие мъжа си с тиган, защото пие и много други сцени от бита на местните. На всички тези пана хората могат да се снимат. През лятото студенти от Академията по изобразително изкуство в Пловдив ще пристигнат на място, за да изрисуват дуварите по къщите с български мотиви. Вижте…

Свързани статии