Пожарът край Бегово умишлен, запален е от три места

Пожарът край калояновското село Бегово е умишлен, тъй като е тръгнал от три различни места. Там са изгорели 815 декара предимно широколистна гора. „Всъщност това беше отдавна изоставен масив с овощни насаждания от подивели сливи, който се е превърнал в непроходим гъсталак“, обясни пред журналсити днес заместник-директорът на Противопожарната служба в Пловдив старши инспектор Димитър Бришимов.

По думите му тези насаждения веднъж са били изрязани за дърва, но от дънерите им са избили издънки. Това е непроходима площ от храсталаци. Площта там е голяма, тъй като е непроходима и не може да се пресече по средата. В същото време теренът не е бил безопасен. „Рискувахме, ако се опитаме да го пресечем, да загубим някой автомобил вътре. В същото време в съседство имаше неприбрани бали люцерна в масив от около 500 дка, както и в стопански дворове наоколо. Затова усилията ни бяха да защитим съседните площи“, поясни Бришимов и допълни, че няма как огънят да е запален случайно.

Той допълни, че през тази година валежи в началото на лятото са довели до буйна тревна растителност, която след изсъхването си, е станала предпоставка за повече горски пожари.

9 души са загинали в резултат на огнената стихия от началото на тази година.

Пострадалите при пожар са 19 души, съобщи говорителят на пожарната Цвятко Дешев на брифинг по повод Седмицата на пожарната безопасност. Той уточни, че от началото на годината пожарникарите са се отзовали на близо 4800 сигнала. Броят на инцидентите бил рекорден за последните 20 години.

Общо 521 са пожарите с материални загуби, което е с 52 повече, в сравнение с миналогодишните.

Тази година обаче, по време на жътвата, пожарите са били изключително малко, което пък се дължи на превенцията и строгия контрол от страна на огнеборците. Само 137 дка житни култури са изгорели, на фона на 7000 дка за миналата година.

Рекорден е бил и броят на сигналите по време на наводненията в края на май и началото на юни. Само за 2 юни са подадени 1200 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, подлези, улици и т.н. в Пловдив.

Пожарната отново набира огнеборци с конкурс, съобщи още ст. инсп. Бришимов. В момента обаче 10 души кандидатстват за едно пожарникарско място. В пловдивската дирекция няма текучество, похвалиха се оттам./Dcnews.bg

Свързани статии