Португалски депутати се кланят на Левски и учат за маслодайната роза

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна преди дни делегация от Португалия. Да се запознаят с историческите и културните забележителности на града дойдоха депутати от групата за приятелство „Португалия – България“ в Асамблеята на Португалската република. Посещението в Града на розите е част от обиколка на депутатите от Португалия. Тя включва още Хисаря, Старосел и Пловдив.

Д-р Кабаиванов посрещна гостите в Бухаловия хан, една от забележителните къщи от Възраждането, която е част от комплекс „Старинно Карлово“. Там по традиция бяха почерпени с хляб и сол, след което опитаха локум с аромат на маслодайна роза.

Аниматорите от комплекса представиха на депутатите от групата за приятелство „Португалия-България“ Уго Коща, Карлош Пейшото и секретаря на делегацията Сузана Монтейро работилниците за местни занаяти и разказаха за карловската маслодайна роза, от която се добива прочутото розово масло. Домакините почерпиха гостите и с кафе на пясък.

След деловия разговор, в който д-р Кабаиванов представи забележителностите на региона, делегацията положи цветя пред паметника на Васил Левски.

Свързани статии