Почит към карловката Райна Касабова, летяла на бойна мисия със самолет

На 1 май 1897 година в Карлово е родена Райна Касабова – първата жена в света, летяла с бойна мисия на самолет. Родственица е на Васил Левски по майчина линия. Вуйчо й Лило Иванов бил заточен от турската власт в Диарбекир, заради участието в национално-освободителната борба. Майка й Мария Лилова е кръстена от Васил Левски и когато пораства става негова укривателка. Бащата на Райна Касабова, Васил се сражава, като опълченец на Шипка през Руско-турската Освободителна война 1877-1878г.

През Балканската война 1912-1913 г. 15 годишната Райна Касабова напуска училището в Карлово и заедно с приятелката си Ана Иванова се записва доброволка – самарянка. Завършва курс на обучение и е включена в състава на Първа полева , подвижна болница, която се установява в град Мустафа паша /Свиленград/.

В близост до болницата е уредено летището на Първо аеропланно отделение. На 30 октомври/12 ноември 1912 година персоналът на болницата посещава летището. Командирът на аеропланното отделение поручик Радул Милков нарежда на летеца, поручик Стефан Калинов и авиомеханика Илия Младенов да подготвят аероплана си “ Воазен“ за излитане и изпълнение на бойна задача.

Летецът съвсем неочаквано поканва Райна Касабова да вземе участие в полета, като разпръсне пропагандни позиви над обсадената Одринска крепост и тя се съгласява. Екипират я в кожено палто, слагат й очила за защита от вятъра. Полетът продължава 43 минути.

Над обсадения гарнизон Райна Касабова изсипва от коша на самолета хиляди позиви, апелиращи турските войници да прекратят своята съпротива.Малко се забавят със своето завръщане на летището.

Командирът на аеропланното отделение е притеснен и нарежда да се подготви нова машина за излитане, за да ги потърси. Изведнъж” Воазенът” на поручик Стефан Калинов се завръща с Райна Касабова. Двамата са щастливи от успешно изпълнената задача.

Полетът й предизвиква истинска сензация сред акредитираните към Щаба на Българската армия западни и руски журналисти, които установяват че българката е първата жена в света, летяла на боен самолет.Тя се превръща в героиня на деня. Цяла седмица името и снимката на Райна Касабова не слизат от страниците на европейския и руския печат .

Взема участие, като самарянка и в Междусъюзническата война – 1913 г. и в Първата световна война 1915-1918 г. Тя е наградена с войнишки орден за храброст и медал за заслуги към Българската армия

След войните се премества да живее в София при братята си Никола и Роман и продължава да работи, като милосердна сестра. Дружи с известни представители на българската художествена интелигенция. Райна Касабова участва в конкурс за красота и се класира на призово място.

Когато през 1963г. първата в света жена, летяла в космоса, летец-космонавтът на Съветския съюз Валентина Терешкова посещава България, тя се среща с нея. Срещата им е много трогателна .

До последните години на своя живот Райна Касабова е жизнена, със запазена памет и мисъл. Често я канят в авиационните части на БНА, за да разказва спомени за своя полет през Балканската война.

Умира на 71 годишна възраст на 25 май 1969 г. в София

Източник: Доц. д-р Петър Ненков

Свързани статии