Пет язовира на територията на област Пловдив имат нужда от спешен ремонт

Пет язовира на територията на област Пловдив имат нужда от спешен ремонт. Това съобщи в интервю за Радио «Фокус»- Пловдив Валери Баранов, главен експерт по сигурността в Областна администрация – Пловдив. Два от тях са собственост на Напоителни системи, другите са общински. Това са язовирите на Златовръх и Домлян.

„Те са източени целите в момента и могат да поемат количествата, каквато и вода да дойде“, каза Баранов. Третият проблемен язовир е при Голям чардак, където има свличане. Там е прокопана стената, за да не се събира вода.

„Това са най-опасните три язовира в областта“, каза Баранов. Експертът посочи още и язовира между Карлово и Сопот и този при Климент, където също има проблеми с преливниците. Днес специално създадена комисия ще ги проверява на място. Оторизирана да наблюдава водоемите в областта е и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Представители на агенцията също са включени в комисиите. Те изпращат до Областната администрация ежедневен бюлетин за състоянието на водоемите в областта. По заповед на премиера до края на месец декември е трябвало да бъдат изготвени констативни протоколи и издадени предписания за проблемните водоеми. Около края на този месец сроковете за това изтичат. Ето защо ще има нова комисия, която ще направи огледи на място, каза още Валери Баранов./Източник: karlovo-news.com

Свързани статии