Панайота от Карлово – самичка на матура по физика

Дванайсетокласничка от Карлово се яви днес самичка на трета матура – по физика. Панайота Вангелова, която завършва СУ „Васил Левски” в родния си град, се записала за третия зрелостен изпит по желание, защото кандидатства инженерство в Империал колидж в Англия, а там искат да е положила три матури.

Малко след 6 часа сутринта Панайона поела от Карлово с майка си Цеца и четвърт час след 7 вече бе пред входа на ЕГ „Пловдив”, където двете останаха смаяни, че няма други желаещи за матурата по желание по физика. Преди това Панайота е държала задължителната по български език и литература, а за втората по избираем предмет предпочела математиката. За да се справи със задачите, ходила на частни уроци, но по физика се подготвила сама.

Момичето разказа, че миналото лято взело решение да се задълбочи в точните науки, а тази година за първи път се пробвало на олимпиадите по физика.

Другите интереси на карловката са в областта на музиката. Свири на китара и пиано и създава авторски песни. По-малката й 13-годишна сестра пише текстовете, а Панайота композира и прави аранжиментите. Скоро двете ще имат свой канал в Ютуб, за да разпространяват парчетата си. Предпочитат стила поп.

Освен инженерството и първите стъпки в шоу-бизнеса, това лято ще донесе още едно предизвикателство за Панайота – предстои й да прекара няколко седмици в Корея в академия за млади инженери, където обучението е тясно обвързано с практиката. Програмата не е отворена за чужденци, но българката влиза в нея, тъй като родителите й имат бизнес отношения с корейската компания. Ще ползва английски, който владее перфектно, тъй като е била в профилирана чуждоезикова паралелка в гимназията

Между вълнуващите преживявания Панайота ще намери време и да си почине преди старта на учебната година във вуза.

Тя е първа приятелка с отличничката от миналогодишните матури – Даяна от СУ „Васил Левски” в Карлово, която получи три пълни шестици на зрелостните изпити. Тя вече е студентка на Острова и иска да се развива в областта на бизнеса, разказа дванайсетокласничката.

Единствена на третата матура днес се оказа и още една тийнейджърка – Мелиса Ковач от СУ „Св. Климент Охридски”. Тя пък се яви да държи тест по биология в ЕГ „Иван Вазов”. За него се бе записала и връстничката й Алис, която обаче не дойде.

Мелиса Ковач, която има сръбски корени, държи трета матура по желание, за да си повиши оценките по биология и да има по-големи шансове, когато това лято кандидатства стоматология в Медицинския университет. Девети и десети клас завършила с петици. Преценила, че вместо приравнителни изпити, по-лесно ще стане с матура по биология. Вече държала и по химия – втората задължителна, за която зрелостниците избират сами дисциплината.

Подготвена съм много добре, с химията се справих, ще успея и с биологията, влезе уверена в изпитната зала Мелиса.

Третата матура по желание наложи реорганизация на учебния процес в Английската и Руската гимназия, където от днес до петък се провеждат всички матури по желание на щафетен принцип по различните предмети. Днес в

Английската са физика и философия, а в Руската – биология. За целта учебните занятия в ЕГ „Пловдив” се провеждат изцяло на втория етаж, за да може долният да е на разположение на зрелостниците и квесторите. В Руската пък началото на занятията е преместено по-късно – от 9 часа. Възпитаниците на школото влизат през отделен вход.

Така ще е и в следващите дни, тъй като утре се очаква 24 ученици да държат матура по английски, двама по испански и двама по немски. На следващия ден четирима трябва да се явят на теста по география, а 7 – по химия. За финала в петък 30 са се записали за матура по математика. Тогава пак ще има бутиков изпит за един човек – по история./Вестник Марица

Свързани статии