Осветиха бойните знамена на Богоявление в Карлово/СНИМКИ/

С освещаване бойното знаме на 61-ва Стрямска механизира бригада и на знамената-светини на Българската армия започна празникът Богоявление в Карлово на 6 януари. На тържествения ритуал, състоял се на Желязков мост, присъстваха заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателята на Общинския съвет Теодор Шойлеков, висши военнослужещи, общински съветници, стотици граждани.

Богоявленски водосвет отслужи отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, в съслужение със свещеници от района.

Празничен поздрав към почетните роти отправи вицепремиерът Марияна Николова.

Да извадят християнският кръст от Бяла река, в ледените води влязоха 14 карловци на възраст от 15 до 64 години. Светинята извади 46-годишният Валентин Сиваков. Той бе дарен с икона на Иисус Христос. Парични суми от кмета на общината получиха всички участници в ритуала.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

След 1989 г. ритуалът по освещаване бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 година. Оттогава на 6 януари, Богоявление, във всички гарнизони след прочитане на молитвата „За успех на народа”, свещеници ръсят със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Свързани статии