Новина: Розопроизводителите от Подбалкана се обединяват в асоциация

Розопроизводителите, които препълниха снощи залата на община Карлово, правят Асоциация. Това съощи за ПБ Новинар заместник-кметът Стойо Карагенски. На 20 май ще бъде свикано учредително събрание, местната власт, която е съпричастна към проблемите, ще помогне всячески с документацията и регистрирането в съда, коментира още Карагенски. В асоциацията ще могат да членуват розопроизводители от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска област.

Асоциацията ще защитава интересите на розопроизводителите. В момента големият проблем е, че много от малките и средни земеделци не са регистрирани и няма яснота дали розовият цвят, произведен от тях, ще бъде изкупен от розоварните.

Проблем се очертава и през тази кампания, тъй като още от миналата година има свръхпроизводство на рози. Към момента няколко производители коментираха пред репортера ни, че им се предлага цена от 1,50 до 2,20 лева за кг. гюл.

Ако цената е такава, по-добре да не берем, безмислено е, ще сме на загуба, казаха те.

Стойо Карагенски каза още, че членовете на новата асоциация ще попълват задължително анкетни карти, за да се внесе яснота кой колко декара с розови насаждения отглежда, защото в момента тоа също е проблем.

По информация на ПБ Новинар и през тази кампания, заради ниска изкупна цена, ще има протести и недоволства на розопроизводители.

Свързани статии