Нов проблем в Карловско: Превозвач спря два важни курса

Нов транспортен проблем се появи днес в Карлово. Читатели на ПБ Новинар ни сезираха, притеснени, че не могат да пътуват удобно, както до сега. Транспортната фирма „Кастел“ е спряла от днес два от курсовете по маршрутното разписание Климент – Войнягово – Каравелово – Богдан – Московец – Сопот – Карлово. Потърсихме за коментар ресорният заместник кмет на община Карлово – Антон Минев. Той обясни, че още миналият месец превозвачът е депозирал писмо в общината, с което заявява, че ще намали броя на курсовете по маршрутното разписание от 8 до 6 на ден.

Причината е слабият пътникопоток. В последните няколко години се увеличи специализираният превоз на работещите в Подбалкана и специализираният превоз на учениците. Това съответно води до драстичен спад на броя на пътуващите по редовните линии на обществения транспорт. Другата причина е ниската субсидия, с която държавата помага на обществения транспорт.

Субсидията се определя според броя на населението и съответно по-голямата част от нея отива в големите градски центрове. По този начин превозвачите в малките населени места вече са във финансов колапс. Само преди месец фирма „Магистрали“ спря обслужването на линийте Карлово – Калофер – Карлово – Сопот и вътрешноградската в Карлово.

„Хеброс бус“ временно пое линиите до провеждането на конкурс. Относно настоящия проблем Антон Минев обясни, че е бил сезиран областният управител, а кметове на общини в подобно на Карловската състояние, са се срещнали с транспортният министър. Създадена е работна група от кметове и специалисти, които работят и трябва в едномесечен срок да излязат с предложение за решение на проблема, който не е само в Подбалкана, а в цялата страна. Работната група трябва да внесе в НС предложение за промени в транспортното законодателство. Пред ПБ Новинар от местната власт коментираха, че са изключително притеснени и също спешно търсят решение на проблема.

Свързани статии