Наградиха ефрейтор Върбанов, който спаси живота на ученичката в Карлово

Във Военен клуб – Карлово пред военнослужещи от 61 механизирана бригада председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о. з. подп. инж. Радослав Георгиев връчи отличието „Доблест” – I степен за спасен човешки живот на ефрейтор Никола Върбанов.

За първи път от неговото учредяване през 2008 година, призът се присъжда на военнослужещ, което е повод за гордост и е изключителна чест за 61 Стрямска механизирана бригада, част от която е ефрейтор Върбанов, спасил живота на 11-годишно момиче от придошлите води на Стара река над Карлово на 10 март 2019 г., превръщайки се в олицетворение на новия герой на България.

Командирът на 61 механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков сърдечно благодари на сдружението за инициативата. Той заяви, че доблестта и смелостта са качества, които са акцент във възпитанието и обучението на военнослужещите от Въоръжените сили и в частност 61 механизирана бригада, и допълни, че не се съмнява във волята и желанието на всеки един военнослужещ от бригадата за оказване на помощ в критична ситуация.

ПБ Новинар припомня, че преди месеци младият военнослужещ и негов приятел спасиха на Сучурум 11- годишна ученичка, което беше паднало вътре.

Свързани статии