Над 1000 ченгета действат в областта в изборния ден

От страна на ОДМВР – Пловдив са взети необходимите мерки за гарантиране на обществения ред преди, по време и след приключване на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври. Подробности за създадената организация и осъществените до момента действия бяха оповестени на брифинг днес от заместник-директора комисар Димитър Събчев и началника на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов.

Бюлетините и изборните книжа са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 1003 избирателни секции в 426 изборни места в Пловдив и областта.

В дирекцията е създаден временен оперативен щаб за проверка на сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Общинска избирателна комисия за своевременен обмен на информация и реакция.

По разпореждане на директора ст. комисар Йордан Рогачев от седмица в определени квартали на населените места денонощно дежурят допълнителни полицейски патрули. На 27 октомври присъствието на униформени и цивилни служители там ще бъде засилено, като ще се следи както за спазването на обществения ред, така и за евентуални нередности, свързани с изборите.

В изборния ден полицейските служители ще изпълняват задачи по обезпечаване на реда и безопасността на движението. Предвид мерките за сигурност и съгласно Изборния кодекс, в изборните помещения няма да бъдат допускани лица, които накърняват добрите нрави, както и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, в нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. На всяко закононарушение ще се реагира незабавно.

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до Общинската избирателна комисия, която се помещава в Международен панаир – Пловдив. В тази връзка, от 19.00 ч. на 27 октомври до приключване на дейността на ОИК, се въвежда временно ограничение на движението и се забранява спиране и паркиране на МПС по бул. “България –юг”, в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата”.

В седмицата преди провеждането на изборите ОДМВР – Пловдив оказва съдействие на българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. За издаване на удостоверение лицето лично трябва да подаде писмено искане в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 в Пловдив или в службите на тринадесетте районни управления на дирекцията.

Звената ще работят на 26.10.2019 година от 08.30 часа до 17.30 часа, а на 27.10.2019 година от 08.30 часа до 19.30 часа.

От 27.09.2019г. до 04.10.2019г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия – телефон 02/9822232 и e-mail: [email protected] за сигнали, свързани с нарушения на изборния кодекс при подготовка и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.

Свързани статии