Мулдавският манастир приютявал Левски

Мулдавският манастир „Света Петка“ се намира в местността Четиридесетте извора, на 7 км югоизточно от Асеновград. Основан е в края на ХІV в. Ктиторски надпис над входната врата на храма свидетелства, че последното възстановяване е през 1836 г.

Светата обител днес е обградена от двор, застлан с калдъръм. Съборната църква е безкуполна, каменна, с обширно преддверие и голяма камбанария, чиито стенописи са оценени като едно от върховните постижения на българската възрожденска живопис. Запазени са и досега ценните икони от тревненския живописец Петър Миньов.

Специално за манастирската църква Захари Зограф рисува „Света Богородица от Кикос“ и „Света Богородица: Живоносен източник“. Под южния портик пък са изографисани образите на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий. На западната стена на църквата под аркадата е представена сцената „Архангел Михаил изважда душата на богаташа“.

Манастирът е бил важно книжовно средище за българите, тъй като библиотеката му е притежавала едни от най-ценните ръкописи за онова време. Храмът играел роля и на едно от най-сигурните убежища за Васил Левски, чийто барелеф е поставен в каменния зид пред входа на манастира.

Непосредствено до светата обител се намира старото аязмо с параклиса „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, който бил изграден през 1880 г./Вестник Марица

Свързани статии