Мащабен проект стартира в община Марица/ВИДЕО/

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и заместникът му Петър Минков представиха проектът, който стартира в село Ясно поле. Ще бъде изградена компостираща инсталация. Работата по проекта е започнала още през 2015 г. и реализацията му ще е доказателство, че община „Марица“ следва стъпките на развитите и напредничави общини в Европейския съюз.

„Днес поставяме началото на една дългоочаквана инвестиция, за която сме изминали доста дълъг път. Още преди 4 години стартираха всички съгласувателни процедури и решения, взети от Общински съвет „Марица“.

Чрез изпълнението на този проект, „Марица“ за пореден път ще покаже, че се нарежда сред модерните и европейски общини.“, посочи кметът.
Той благодари за подкрепата на правителството, на Общинския съвет – за единодушния вот „за“ проекта и на Областна управа и на Регионалната инспекция по околната среда и водите – затова, че в срок и навреме са извършени съгласувателните процедури.

Димитър Иванов обясни, че за реализацията на проекта е необходимо съдействието на цялото население на община „Марица“.
„Замисълът е да се преработи зеления отпадък – затова и аз наричам този проект зеления проект на община „Марица“. За досегашния растителен отпадък, който изхвърляме при битовия, плащаме сериозни такси, които от следващата 2020 г. се увеличават до 97 лева на тон.

Особено при сезоните пролет, лято и есен, 80 % от отпадъка в кофите на домакинствата, е растителен. Надяваме се, че всеки жител съвестно ще отделя растителния отпадък, а общината ще го извозва. Голяма е ролята и на кметовете в съответното населено място за успешното изпълнение на проекта. Спестените средства пък ще бъдат използвани за чистотата на нашата селищна система.“, посочи кметът.

Той допълни, че има и друг положителен ефект – крайният продукт – компост, ще е в услуга на земеделските производители, които са много на брой на територията на общината.
Димитър Иванов предупреди, че ще надзирава лично изграждането на обекта.

„Въпреки, че има ръководител на проекта, както и при останалите инвестиции в община „Марица“, аз ще упражнявам персонален контрол.“, отсече градоначалникът.
В официалната церемония за старта на проекта, както и в пресконференцията преди това, взеха участие и зам.- областният управител Евелина Апостолова, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, зам.-кметовете Петър Минков, Гергана Титюкова и Петко Чочев, координаторът на проекта началник отдел „Строителство“ в община „Марица“ Даниел Трендафилов, кметът на с. Ясно поле Иван Иванов, управителят на фирмата-изпълнител „Браво строй“ ООД Димитър Янков, кметове на населени места и общински съветници.

Свързани статии