Личев и експерт по европроекти обясниха как и какво може да бъде направено за община Сопот/ВИДЕО/

В студиото на ПБ Новинар гостуваха кандидатът за кмет на община Сопот Веселин Личев и Гергана Сотирова-експерт и консултант по европейски, наионални и донорски програми. По времето на управлението на Личев, община Сопот беше един от пионерите в областта, която усвои най-много евросредства. През мандатите му в благоустройството на града и Анево бяха усвоени по европейски програма над 65 милиона лева, припомни бившият кмет и кандидат за нов мандат.

В моята платформа за управление на общината, ако хората отново ми се доверят, има заложено кандидатствтване по европроекти отново. Това е една от добрите практики за облагородяване на общината и вкарване на пари в местната власт, с която да се реализират ремонти. В нашата програма сме се съобразили с желанията на гражданите, тя е един вид направена с цел преодоляване на забавянето от сегашното правление и наваксване на пропуснатото. Общината боксува към момента, не може да направи никакви мащабни ремонти, смята Личев.

Той изброи трите начина, по които се финансира местната хазна-със заеми и кредити, чрез продажби на общинско имещество, но има и друг начини за развитие-с усвояване на безвъзмездните евросредства, каза Личев. Той даде пример с това, че програмите на Евросъюза и през този мандат са били отворени, но въпреки това настоящето ръководство на Сопот не е кандидатствало по проекти.

Експертът Сотирова подчерта, че средствата в този програмен период са били 32 милиарда лева и общините са могли да се възползват и от структурните програми, а и от националните фондове. България е облагодетелствана и ще имама 8% повече средства от Европа, отколкото в досегашния програмен период. В момента има отворени програми и за болници, и за читалища, и за общини, каза Сотирова.

Експертът даде съвети как да с кандидтства по програми, за да се печелят проекти. За з емеделските производители през новия програмен период ще има 265 милиона евро повече, от колкото преди. Личев има завиден капацитет по усвояването на евросредства по програмите. Успеваемостта на един проект зависи от капацитета на екипа на дадена община, каза още Гергана Сотирова.

Веселин Личев поиска доверието на съгражданите си така: Редно е, нормално е, да заложет на опита. Да заложат на възможността община Сопот да се развива бързо, без каквито и да било експерименти, без никакви сътресения и искам да подчертая, че моята програма за управление е изпълнима два пъти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани статии