Кметът на община Марица зарадва малчуганите с прекрасна нова детска градина

Навръх големия християнски празник на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов бе открита великолепната нова сграда на детска градина „Детелина“ в с. Строево.

Тя бе изградена само за 6 месеца, като строителството й стартира на 14 март тази година с пускането на 2 бели гълъба, за да отвори врати в деня на вярата, надеждата и любовта.

Под звуците на „Многая лета“ кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общинския съвет Гергана Трендафилова, заместник-кметът Петко Чочев, кметът на с. Строево Десислава Дингилева и директорът на ДГ „Детелина“ Борислава Борикова прерязаха лентата.

Новата сграда на градината дълги години бе блян за поколения жители на с. Строево, а 54-те деца продължаваха да посещават старата, която е на 54 години и е предназначена за една група.

Единствено управленският екип под ръководството на кмета Димитър Иванов, чието мото е „Всичко в името на децата“,  имаше воля да промени това и да подари на малчуганите от с. Строево просторна и красива, нова забавачка.

На откриването се бяха стекли жителите на цялото село, сред които и две от предишните директорки на ДГ „Детелина“ – 82-годишната Стоянка Шопова и Янка Титова. Жените не успяха да сдържат сълзи на радост при вида на новото бижу.

„Много хубава детска градина, при това построена за много кратко време. Щастлива съм, че я има, за да остават тук младите хора“, каза Стоянка Шопова, която през далечната 1982 г. е открила полудневна група в забавачката.

„Изключително красива сграда и дворът е прекрасен. Радвам се от сърце – децата го заслужават“, посочи Янка Титова, директор на ДГ „Детелина“ от 1993 г.

Отец Милан и отец Атанас, които отслужиха водосвет за здраве, благодариха на кмета на община „Марица“ затова, че е върнал усмивките на децата в селото.

Директорът на ДГ „Детелина“ Борислава Борикова също изказа признателност на Димитър Иванов за смелостта и решителността му да започне и доведе докрай нелеката задача по изграждането на новата забавачка, на председателя на Общинския съвет Гергана Трендафилова – за подкрепата, и на дейния кмет на селото Десислава Дингилева – за активността.

„Днес е паметен ден за всички нас – не на всеки се случва да присъства на толкова значимо събитие. Днешният ден ще остане не само в историята на детската градина, а ще бъде записан в летописната книга на с. Строево и община „Марица“. Каквито и думи да кажа – ще са малко, за да изразят щастието и задоволството ни от новата детска градина.“, обърна се Борикова към присъстващите.

Кметът Димитър Иванов подчерта, че здравето и благополучието на децата в община „Марица“ са винаги на първо място.

„Днешният ден наистина е празник. Удовлетворен съм, че всички сме тук заедно, за да се поздравим с новата придобивка. Най-голямо значение за мен имат усмивките и искриците радост в очите на децата, които виждам. Те са бъдещето на всяко едно населено място в община „Марица“, затова ние инвестираме в нашето бъдеще. За управленския ни екип от първостепенна важност е най-малките жители да се чувстват добре, да са щастливи и да останат тук, в нашата община“, изтъкна кметът и припомни:

„Много минаха преди нас, много обещаваха.“

„И нищо не направиха“, коментираха оживено част от присъстващите.

Димитър Иванов посочи и формулата на успеха на ръководения от него екип:

„Ние решаваме, проектираме по всички европейски норми и директиви и изграждаме, защото имаме воля и знаем, че има необходимост от тази инвестиция“.

Кметът на община „Марица“ подари нови играчки за децата от ДГ „Детелина“ и лаптоп, който ще бъде в помощ при работата на учителите. Той благодари на Бог – за здравето, силите и търпението по време на строителството, на екипа си – за проекта, превъплътил се в удивителната нова сграда и на фирмата-изпълнител „ЕНВАЙРО КЛИЙН“ ЕООД – за качествената и навременно свършена работа.

„Нека вярата, надеждата и любовта в доброто не угасват никога в нас“, пожела на всички кметът Димитър Иванов.

Едноетажната сграда за 56 деца е разположена на 500 кв. м., като има подготовка за втори етаж. Тя е с изцяло нови ВиК, електрическа и отоплителна инсталация. Всяка от двете групи разполага със собствена занималня и спалня с отделен санитарен възел. Има кабинет за директора, стая за персонала и перално помещение. В огромния двор с площ от 4 дка малчуганите ще играят на две модерни детски площадки с ударопоглъщаща настилка и детски съоръжения, които отговарят на всички европейски норми. Безопасността на забавачката е подсигурена с пожароизвестителна система, мълниезащита и видеонаблюдение.

На тържеството присъстваха заместник-кметовете на община „Марица“ Гергана Титюкова и Петър Минков, кметове на населени места, общински съветници и представители на администрацията.

 

Свързани статии