Кметът на Карлово: Левски е архитект на Третата българска държава/СНИМКИ/

Със Света литургия на 18 юли в храма „Свети Николай” започна честването на 182 години от рождението на Апостола и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и много граждани, положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева – майката на Васил Левски.
Литийното шествие, водено от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до централния площад. Там с тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Отслужен бе молебен за благоденствие на града и неговите жители.

Д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в 25-ия Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски” и поздрави с грамоти водачите на 13-те лъча. За четвърта поредна година в похода се включиха и ветерани от всички краища на България – представители на 19 туристически дружества, преминали за 4 дни Троянския балкан. Те пристигнаха в Карлово на 17 юли и положиха венец пред паметника на Васил Левски.

В приветствието си към карловци и стотиците гости д-р Емил Кабаиванов каза: „Скъпи карловци, за нашия град има няколко паметни дати, особено важни и изпълнени с трепет – 18 и 19 февруари, 17 и 18 юли. Защото нашият град е скъп на всички български сърца, защото е рожденото място на Апостола. Когато и да се срещнем с неговото духовно наследство, си казваме: „Прав е бил Васил Иванов Кунчев!”. Васил Левски не е просто професионален революционер, не просто е идеолог и организатор на националната революция. Той се превръща в архитект на Третата българска държава!.. Днес ние се питаме какви са нашите цели, по-различни ли са от онези, които Апостола ни завеща – за свободна, независима и справедлива България? Има ли днес разбирателство по основните цели, които нашата нация трябва да преследва?.. Отговор ще даде времето… 18 юли е датата, на която ние трябва да се опитаме да се съединим духовно с Апостола, да си спомним отново неговите завети и да се почувстваме по-чисти и морални! Да бъде вечна и светла паметта на Апостола и на всички карловци и българи, дали своя живот, за да я има днес България! Честит празник! Да живее България!”, каза кметът, припомняйки най-ярките думи на Апостола.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова поздрави присъстващите със 182-та година от рождението на един от най-великите българи – един от символите на героизма на нашия народ. Вицепремиерът подчерта: „Левски е част от нашето самочувствие и нашето национално достойнство… За нас Апостола е светец, напуснал църквата; революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство между народите. Той е борец за национална свобода, без да ограничава свободата на другите.”

Вицепремиерът и кметът посетиха Национален музей „Васил Левски”, положиха цветя пред паметника на Гина Кунчева и присъстваха на връчване наградите на Фондация „Васил Левски” и на Карловския комитет, носещ името на Апостола. Проведе се традиционният Литературен салон с тематични творби за Левски.

Празничната програма продължава с концерт на художествените състави от структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от 17:00ч. на площад „20-ти юли”. От 19:30ч. НМ „Васил Левски” ще се честват 25 години от началото на Националния туристически поход. Точно в 20:20ч. от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

В 21:00ч. на площад „Васил Левски” започва тържественият митинг-заря. Официално слово ще произнесе президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, под чийто патронаж преминава честването на 182 години от рождението на Васил Левски.

По повод празничния ден, поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, доц.д-р Александър Йорданов – член на Европейския парламент, кметовете на общините Варна, Враца, Стара Загора, Ловеч, Марица, Асеновград, Банско, Тополовград, Карнобат, Средец, Тетевен, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново – Даниел Панов и изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, председателят на Националната асоциация на секретарите на общини – София Янчева, Общински съвет – град Левски, председатели на държавни агенции, Синдикатът на българските учители, УС на Асоциацията на българските градове и региони, Международен панаир Пловдив АД и Институт за управление на програми.

Снимки: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии